Pewnie, że na II fikasach gra wygląda trochę inaczej. Ale kiedy przyjdzie moment to i tu się zaczną ładne obroty i duża płynność, że ze sprzedażą 10k nie będzie problemu. To jest tylko kwestia czasu.
A dlaczego piszę o AT. Mianowicie na Ampli jest zauważalna formacja wyższego rzędu, która kształtuje się długo, może to trwać i kilka lat. Jest to klin zniżkujący, który teoretycznie zapowiada odwrócenie tendencji ze spadkowej na wzrostową. Obecnie znajdujemy się przy dolnej krawędzi klina. Dlatego też przy tej złotówce jest mocne wsparcie. Z tej formacji powinno nastąpić wybicie górą, pokonanie poziomu 1.4-1.5 da sygnał kupna i w tym momencie powinny zacząć się wzmożone obroty. Oczywiście, że jest to tylko postawiona hipoteza czysto techniczna i wcale nie musi się ona sprawdzić.
Ale biorąc pod uwagę aspekty psychologiczne, spora część graczy zwraca uwagę na AT, dlatego też kurs zachowuje się tak a nie inaczej. Często też się zdarza, że ważne informacje dla spółki zbiegają się z AT, a wręcz podawane są pod nią by wzmocnić impuls AT. Nie wiem czy takie zachowania są celowe ale wiem, że są faktem bo wiele razy widziałem takie zabiegi w realu.