W związku z wyraźnym zapatrzeniem ~stary_gracz na PlayWaya, zastanawia mnie postępowanie tego głównego akcjonariusza Moonlita. Postępowanie przez, w mojej ocenie, zaniechanie, będąc w posiadaniu ~1,2 mln akcji, które stanowią majątek i własność PlayWaya. Każdy zdrowo myślący, powinien rozumieć zależność: jeśli jestem osobą prawną, właścicielem majątku w postaci akcji innej osoby prawnej, to powinno mi, co najmniej, zależeć na utrzymaniu wartości tegoż majątku, a wręcz na jego powiększeniu, jeśli mam na to choćby teoretycznie wpływ.
Tymczasem Prezes PlayWaya, Krzysztof Kostowski, w mojej ocenie zachowywał/uje się dwuznacznie, co ukazują zapisy kolejnych czatów inwestorskich z nim:
Czat inwestorski z Krzysztofem Kostowskim, prezesem zarządu PlayWay SA z dnia: 21.04.2021, godziny 11:00
https://www.stockwatch.pl/czat-inwestorow-gieldowych/krzysztof-kostowski-prezes-zarzadu-playway-sa-start-21-kwietnia-o-godz-1100,386
Piotr: Dlaczego słowem nie wypowiedział się Pan dotąd na temat projektów Moonlit Games, który jest w grupie PlayWay? Mam na myśli symulatory: Model Builder, który po drugim kwartale tego roku ma zadebiutować oraz Dog Trainer, którego premiera celowana jest na 2022/2023. Czyżby były to projekty niezadowalające Pana?
Krzysztof Kostowski: Nie komentuje działań spółek giełdowych, a Moonlit w szczególności. Spółka potraktowała inwestycje PLW raczej jako inwestycje kapitałową. Idzie swoją drogą, a my jako akcjonariusz mamy nadzieję na udane premiery.
Piotr: Czy doszło do rozejścia się wizji między Panem (PlayWay), a decydentami Moonlit Games?
Krzysztof Kostowski: To trzeba by zapytać Moonlit. Są zespoły, które się ze mną często kontaktują, dzwonią, piszą, radzą się...Są też takie, które tego nie robią.
szco: Czy PLW rozważa jakieś warunki, przy których może sprzedać część udziałów w spółkach zależnych, tych, które już debiutowały? Widzę chłodne wypowiedzi o Moonlit i Sonce. ECC też zawiodło grupę. Obawiam się, że w grupie może być wkrótce sporo spółek przynoszących straty.
Krzysztof Kostowski: Nikt nie powiedział, że prowadzenie grupy ponad stu spółek będzie usłane samymi zyskami. Tak - część obciąży nam wynik w konsolidacji. Tak - część zaznaczy rysy na naszym wizerunku. Zdawałem sobie z tego sprawę. Ale walka o kolejny zarabiający zespół, będzie dla mnie nadrzędnym celem.
Piotr: Czy mam rozumieć, że postępowanie Moonlit Games polegające na wejściu w skład Grupy PlayWay, mogło mieć znamiona czysto reklamowe w odniesieniu do nabywców akcji w pierwszej, a następnie drugiej ofercie publicznej?
Krzysztof Kostowski: Część spółek potrzebuje tylko naszego finansowania. Moonlit robił gry innych gatunków, jak PlayerLess czy Ignis. Teraz przestawili się na gry bliżej portfolio PLW, ale cały czas idą swoim torem.
Czat inwestorski z Krzysztofem Kostowskim, prezesem zarządu PlayWay SA z dnia: 22.11.2021, godziny 11:00
https://www.stockwatch.pl/czat-inwestorow-gieldowych/krzysztof-kostowski-prezes-zarzadu-playway-sa-start-22-listopada-o-1100,468
Piotr: Proszę o wyjaśnienie, dlaczego na stronie głównej i podstronach PlayWaya nie ma najmniejszej wzmianki wraz z logo o Model Builderze Moonlita, której premiera na PC jest ustalona na 27.01.2022 r.? Rozumiem, że ktoś inny jest wydawcą gry, ale Moonlit jest w tzw. stajni PlayWaya, jesteście w posiadaniu 21.85% (~1,2 mln) jego akcji i sytuacja w moim poczuciu jest niezdrowa. Czy to jest przejaw jakiego odcięcia się od Moonlita i jego produktu: Model Buildera?
Krzysztof Kostowski: Jakby Moonlit wysłał jeden e-mail w tym temacie, pewnie dawno by wisiał taki banner. Trzeba jasno przypomnieć, że jest kilka spółek, które poszły swoimi drogami. Mimo, że jesteśmy akcjonariuszem to zarządy PPunk, Moonlit, Duality czy SimFabric obrały inny kierunek i obie strony to zaakceptowały.
Piotr: Wracając do Model Buildera Moonlita, może Zarząd Moonlita nie napisał do Pana tego maila, ale czy Panu z racji posiadania akcji Moonlita nie zależy na zwiększeniu reklamy Model Buildera, czyli potencjalanie lepszej wycenie Moonlita? Wydaje mi się, że jest to oczywista zależność.
Krzysztof Kostowski: Zły wniosek. Duality (11 proc. PLW) reklamujemy przy nowych tytułach. Ale musi być kontakt.
Czat inwestorski z Krzysztofem Kostowskim, prezesem zarządu PlayWay SA z dnia: 05.05.2022, godziny 00:00
https://www.stockwatch.pl/czat-inwestorow-gieldowych/krzysztof-kostowski-prezes-zarzadu-playway-jestem-od-tego-aby-walczyc-o-zysk-a-potem-wyplacac-dywidende,521
jqn: Jakie jest stanowisko Playway odnośnie spółki Moonlit i ESPI o zagrożeniu kontynuacji działalności?
Krzysztof Kostowski: W Moonlit od początku byliśmy tylko akcjonariuszem. Zespół obrał swoją drogę i nie udało mi się namówić ich na podążanie zgodnie z zasadami PLW.
Gość: Co dalej ze spółką Moonlit? Wyciągnie Pan pomocną dłoń?
Krzysztof Kostowski: W Moonlit nasze drogi rozeszły się lata temu. Spółka ma swoje plany, a ja skupiam się na pomocy dla spółek, które akceptują moje zasady i współpracowały ze mną w poprzednich latach.
Nie wiem czy macie świadomość, ale PlayWay ukrywa istnienie Model Buildera oraz prace nad Dog Trainerem, mimo, że posiada kawał majątku w postaci Moonlita. Takie to nieco dziwne i nasuwające myśl o działaniu na niekorzyść PlayWaya przez nieprzyjazne/niekorzystne działanie wobec Moonlita. Bo przecież umieszczenie na swojej stronie banerów tych projektów, pośród wielu innych, byłoby minimum reklamy i minimum działania, by zachować wartość posiadanego majątku. Chętnym polecam poszperanie na stronie PlayWaya, celem znalezienia choćby wzmianki o nich:
https://playway.com/
I co zastanawiające, bo mam takie odczucie, Prezes, dopytywany o wspomnianą materię, podczas dwóch pierwszych czatów, jakby nie rozumiał w czym rzecz, albo udawał, odbijając piłeczkę. Jestem gotów zrozumieć, że może nie być przysłowiowej chemii między Panami, albo, że mogą się różnić w poglądach, ale żeby tak "prostacko" okazywać coś w rodzaju wrogości, co być może skutkuje traceniem/zaniżeniem majątku znajdującego się w gestii firmy, którą się zarządza, to tego nie rozumiem.
A na koniec zwrócę uwagę na dziwne drugie/ostatnie pytanie o ratowaniu, wyciąganiu pomocnej dłoni, podczas czatu z 05.05.2022 r. Dlaczego, ktoś je wrzuca, gdy wiele dni wcześniej, bo 20.04.2022 r. podano informację o uzgodnieniu nieoprocentowanej pożyczki od Green Man Gaming Limited, wydawcy Model Buildera? To wyglądało tak, jakby ktoś tragizował sytuację Moonlita.
Osobiście, w świetle tego, zastanawiam się, czy kurs Moonlita nie jest zamierzenie, w jakimś celu, dołowany od styczeń/luty 2022 r.
https://stooq.pl/q/?s=mlt&c=5m&t=c&a=lg&b=1
Dlaczego oddawane są z tak dużą stratą jego akcje? A może są oddawane, ale nie ze stratą...