W przetargu startuje RAFAKO, więc udział w nim PBG chyba byłby bezsensu. Spółki tej wielkości nie kupuje się w miesiąc, więc pewnie gdy miało miejsce składanie ofert, Elektrim i PBG były już z grubsza dogadane.
Co do Alstomu, zastanawiam się czy zmiany własnościowe w EPD nie staną na drodze wspólnym kontraktom. Na chłopski rozum specjalnych przeciwwskazań nie widzę, jednak pewności nie ma. Wolałbym żeby wygrało RAFAKO, ale jeśli podpiszą w Alstomem to nadzieja na jakieś większe podwykonastwo jest u mnie spora.
Warto też chyba wspomnieć o cenie ostatnich pakietów z 27.07 po 4pln. Patrząc na przebieg notowań z ostatniego miesiąca, myślę, że taką ilość można by spokojnie zgarnąć po 3,90. Kupujący musi być pewien swego, a skoro kupował od insidera po wyższej cenie, może ma jakieś dodatkowe info.
Swoją drogą, chętnie zobaczył bym jak wygląda koncentracja na naszym papierze. Mam wrażenie, że drobnych tu coraz mniej a więksi mają coraz więcej skupując systematycznie i cierpliwie papier. Obroty, z małymi wyjątkami, jak na osiedlowym warzywniaku w godzinę po otwarciu :-) Na wątku tutaj też już prawie nikt nie pisuje. Imho świadczy to o totalnym zniechęceniu do spółki drobnych spekulantów.