Biotechnologiczna produkcja L-lizyny z odpadów białkowych Opis rozwiązania Rozwiązanie zakłada alternatywny proces produkcji L-lizyny z użyciem drożdży Yarrowia lipolytica IPS21, który dodatkowo pozwala na uzyskanie biomasy mikrobiologicznej możliwej do wykorzystania jako białko paszowe oraz płynu pohodowlanego o właściwościach biostymulatora. Produkt nie jest modyfikowany genetycznie, nie są wykorzystywane metod inżynierii genetycznej. Proces pozwoli na zagospodarowanie odpadów przemysłu garbarskiego, a jednocześnie zredukuje zużycie melasy czy glukozy jako składników podłoży hodowlanych, jak również śruty sojowej wykorzystywanej do produkcji pasz dla zwierząt (redukcja kosztów). L-lizyna uzyskana w tym procesie ma większą strawność niż lizyna pochodząca ze źródeł roślinnych, a odpady produkcyjne są zredukowane do minimum. Ponadto ciecz pohodowlana, z której jest odzyskiwana L-lizyna, będzie mogła zostać częściowo zawrócona do procesu bądź wykorzystana jako biostymulator roślin. W uzyskanym składzie aminokwasowym białek drożdży na uwagę zasługuje również wysoka zawartość kwasu asparaginowego, metioniny, tyrozyny czy tryptofanu. L-tryptofan musi być dostarczany z pożywieniem, jednak większość białek zawiera niewielkie ilości tej cennej substancji. Zalety technologii oraz korzyści z zastosowania Biotechnologiczna produkcja lizyny z wykorzystaniem odpadów garbarskich jest wysoce innowacyjnym procesem na rynku polskim i światowym, nie tylko z uwagi na nową technologię, ale także ze względu na zgodność z zasadami gospodarki o obiegu zamkniętym. Innowacyjność projektu w porównaniu do dostępnych produktów: • Zastosowanie drożdży Yarrowia lipolytica IPS21. • Niższe koszty procesu. • Zagospodarowanie uciążliwych odpadów przemysłu skórzano-garbarskiego, w efekcie zostanie zredukowana ilość CO2 wydzielanego na składowiskach odpadów. • Dostarczenie niezbędnych aminokwasów, które są konieczne do lepszego trawienia • Wyższa jakość produktu niż białka SCP dostępne na rynku. • Produkcja białka na terenie Polski. • Duża zawartość łatwo asymilowanych aminokwasów, zarówno przez rośliny, jak i mikroorganizmy glebowe. • Niezanieczyszczanie środowiska naturalnego.