@ziom
"Nie do końca się zgodzę z tym co napisałeś. W post covidowym świecie zainwestowałem w geo-term sa i w krótkim czasie zarobiłem 375%, ale były też spółki w które chcielem wejść i nie wszedłem, bo moje wewnętrzne analizy pokazywały negatywny obraz. Żeby nie być gołosłownym, analizowałem holding Berga, labocane, biomed Lublin, cdr, Śnieżkę czy blooberga. Analizowałem też ciga i tu żałuję, że nie wszedłem bo zarobił bym całkiem sporo w 3 miesiące. Innymi słowy nie wszystkie spolki pozwalały na sobie zarobić.
W dalszym ciągu zastanawiam się czy lokować kapitał krótkoterminowo w ciga czy w inne spółki gamingowe, ale z dłuższą perspektywą.
Z tym moim brakiem ryzyka na górce to wg mnie nie problem. jak kupujesz na 1,9, wystarczy rozwodnic papier w swoim portfelu żeby obniżyć średnia za akcję. Tu trzymam się swojego zdania. Nie dało się tu stracić.
Co do twojej prośby: niczego bym nie odpisywał. Dla mnie liczą się wyłącznie merytoryczne dyskusje. Nie znam waszych zaszłości, ale widzę, że spółka generuje duże emocje. Strasznie duże ciśnienie tu na przebicie 2 zł choć nawiązując do mojego poprzedniego posta, nie specjalnie to rozumiem, bo i bez tego da się na cigu zarobić.
Ps. W portfelu zostało mi tylko jabłko które kupiłem 125zl/szt i to jest druga spółka na której w tym roku zarabiam."
Ad.1)
Zgadzam sie z tym co mowisz. Moze wyrazilem sie zbyt ogolnikowo. Co do gamedevow tutaj liczy sie tylko to kiedy bedzie premiera i jak ja rynek przyjmuje. Po parotygodniowej panice spadkowej z marca '20 i szybkim powrocie (okres skrajnej 'V' na rynkach), 'pandemiczne inwestowanie dlugoterminowe' wymaga juz wiekszej selekcji.
Ad.2)
Usrednianie celem redukcji straty jest strategia czysto spekulancka. Jakbys podzialal tak na takim Mercatorze ktory z 800zl dzisiaj lezy ponizej 100zl, wylysialbys momentalnie. Ja preferuje stop-loss adekwatny do dynamiki rynku i ryzyka :)
Ad.3)
I tak tez zrobie :)
Fora spolek growych maja to do siebie ze przyciagaja duzo mlodego narybku, ktory niestety pominal pewien poczatkowy etap nauki 'w gielde' regulujacy sfere emocjonalna przy inwestycjach i zwiazanym z tym ryzykiem. To forum jest tego dosadnym przykladem.
Ad.4)
Powodzenia w dalszych inwestycjach :)