Forum Giełda +Dodaj wątek
Opublikowano przy kursie:  22,70 zł , zmiana od tamtej pory: 335,68%

Re: Będziemy mieli spalarnię śmieci :)

Te "cła" w mojej wypowiedzi to takie metaforyczne ;). Chodzi mi o coś na kształt podatku/opłaty za ślad węglowy.
Gotowy produkt to tyle a tyle ton CO2. I od tego podatek... Można go będzie zmniejszyć udowodniając, że energia potrzebna do wytworzenia produktu jest "czysta" - wówczas ilość końcowa CO2 na produkt będzie mniejsza.

Wiem, że tego jeszcze nie ma. Ale... Ale moja wyobraźnia i obserwacja tego co się na świecie dzieje mówi mi, że tak to może już za kilka lat wyglądać. Jakoś ten Fit55 będą się starali osiągnąć.

Druga sprawa to konkurencja cenowa. Dziś produkty z Azji są tańsze, a jednocześnie coraz bliżej naszych standardów. Ale Azjaci produkują "brudniej". To jak dołożymy opłaty od śladu węglowego to produkty europejskie staną się tańsze. Trochę jak prawa do emisji CO2 w energetyce.

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
NEWAG 0,92% 98,90 2025-11-20 17:02:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.