Forum Giełda +Dodaj wątek
Opublikowano przy kursie:  6,47 zł , zmiana od tamtej pory: -67,23%

Re: Analiza wyników 2014 + spolki

mniej więcej się zgadzam, ja mam target value 12 pln per akcja (liczę na 1 rok) :), no chyba żeby się okazało że coś istotnie się zmieni w grupie. Moje zgrubne oczekiwania przed publikacją wyników były jak poniżej (SUBIEKTYWNA OCENA - jedynym twardym elementem tych oczekiwanych wyników są opublikowane prognozy next bike)
  2014 2015 2016
 przychody        48 197 728            60 394 500        72 980 150               
 ebitda            5 121 707              9 182 944        12 308 225                   

elementy mogące wpływać in plus:

1) spółka matka na dziś jest "kulą u nogi" ale kiedyś generowała duże zyski - fakt faktem, że wtedy rynek reklamy był znacznie lepszy niż dziś - może kiedyś im się uda znów generować podobne wyniki?
2) brand 24 - na dziś wielka niewiadoma, nawet nie składają wyników finansowych do KRS (btw - można byłoby zwrócić zarządowi tej spółki uwage że to ich obowiązek),

elementy ryzyka - niestety spółka praktycznie kontrolowana przez zarząd, udział inwestorów finansowych relatywnie nie duży, mały free float, mikroskopijne obroty.... to wszystko powoduje, ze zarząd nie musi być zainteresowany maksymalizacją wartości 1 akcji bo może generować dla siebie pieniądze z usług doradczych dla spółek zależnych (tym bardziej że to tam są zyski i kasa a nie w spółce matce). Jak dla mnie super spółka, ale ten element ryzyka jest niestety czymś co powoduje że boje się angażować w tę spółkę istotnie więcej kasy....

co do długu który podałeś to w spr.fin na koniec 2014 było 10 mln (ok połowa krótkoterminowy i połowa długoterminowy) a w tym roku juz były informacje o kolejnych zwiększeniach tego długu, stąd spodziewam się że za ok rok dług raczej będzie oscylował ok 20 mln zł....oczywiście mówię o długu brutto a nie netto (czyli nie pomniejszonym o posiadaną gotówkę).

co do wyceny - ja zakładam że transakcyjna wartość to EV = 8,5*EBITDA, co po pomniejszeniu o dług daje wartośc akcji za ok. rok na poziomie ok. 12 PLN. Niestety mnoznik powyższy nie jest najlepszą miarą, ponieważ zarówno spółka matka jak i next bike raczej byłyby wyceniane przez kupującego na nieco niższym mnożniku, ale z kolei brand24 jako spółka dziąłająca w specyficznej niszy i w dodatku o globalnym charakterze spokojnie może być wyceniana na znacznie wyższym mnożniku! tak więc... szacunki wartości są mocno watpliwe bo zależą w dużej mierze od tego jaka będzie kontrybucja brand24 do całości biznesu - neistety na dziś ani cam media ani brand24 nie publikują ŻADNYCH INFO.

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
LARQ -4,50% 2,12 2025-10-31 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.