Rozpoczęto negocjacje ws. połączenia Pemug i Awbud
wnp.pl (Dariusz Ciepiela) - 03-12-2009 15:54
Pemug oraz Awbud zakończyły wzajemne badania due dilligence i przystąpiły do negocjacji warunków zasad zintegrowania prowadzonej działalności w jednej grupie kapitałowej.
Przypomnijmy, że 20 października 2009 roku podpisany został list intencyjny pomiędzy Andrzejem Wuczyńskim, Małgorzatą Wuczyńską, Michałem Wuczyńskim i Tomaszem Wuczyńskim - akcjonariuszami spółki Produkcja Wyrobów Betonowych Awbud SA oraz wspólnikami Awbud Sp. z o. o. a Pemug oraz jego znaczącymi akcjonariuszami - Waldemarem Michałowskim i Romanem Doleżałem. List zakładał docelowe zintegrowanie prowadzonej działalności w jednej grupie kapitałowej przez podmioty kontrolowane przez strony listu. List intencyjny przewidywał także wzajemnie przeprowadzenie badania due dilligence.
Jak poinformował w komunikacie 3 grudnia br. Pemug, spółki zakończyły wzajemne badania due dilligence i przystąpiły do negocjacji warunków zawarcia porozumienia w wyniku którego działalność Awbud Sp. z o. o., PWB Awbud S. A. oraz Pemug ma być połączona w jedną grupę kapitałową.
W skład Grupy Awbud wchodzi kilka firm. Spółka Awbud Design & Build realizuje inwestycje dla sektora przemysłu oraz sektorów użyteczności publicznej, budownictwa ogólnego i infrastruktury ochrony środowiska. Oferuje zarządzanie planowanymi inwestycjami, realizację projektowania i generalnego wykonawstwa obiektów. Awbud Design & Build zatrudnia blisko 300 pracowników.W całej grupie grupa Awbud pracuje około 500 osób.
Od września 2008 roku działa w ramach grupy wytwórnia konstrukcji stalowych produkująca w skali miesiąca do 200 ton. Do grupy dołączyła także firma specjalizująca się w montażu instalacji sanitarnych.
Do grupy należy także spółka Produkcja Wyrobów Betonowych Awbud, oferująca produkty betonowe z potencjałem wytwórczym ok. 3 mln metrów kwadratowych betonowej nawierzchni brukowej, wytwórstwem betonu towarowego oraz elementów betonowych na potrzeby budownictwa.
Pemug specjalizuje się w usługach budowlanych na rzecz spółek węglowych. W roku 2009 Pemug pracował m.in. dla Kompanii Węglowej, Południowego Koncernu Węglowego oraz kopalni Budryk.