na giełdzie są GRACZE i są INWESTORZY .. ( oraz cała reszta przypadków :) :) :) .. )
gracz określa poziom wejścia - zakupu oraz poziom wyjścia - sprzedaży na tym polega jego plan inwestycyjny
inwestor kupuje walor z myślą inwestycji czyli jego plan jest długoterminowy i nie interesują go wahania kursu w poszczególnych dniach sesji ..
ten walor po mimo tego, że jest bardzo mocno spekulacyjny od momentu wybicia - 24.02.daje zarobić i jednemu i drugiemu
gracz nigdy nie zakupi waloru po wzroście w ciągu 6 sesji 400% inwestor który "popełni" taki czym wykaże się bardzo małym rozsądkiem :) :)
ten walor od momentu wybicia zachowuje się "technicznie" wystarczy pociągnąć "fibki" od wybicia 0,984 do szczytu 5,00 - do ilu dojechała korekta ?? ..
gracz uaktualnia to na każdej sesji w ten sposób szukając "górek i dołków" zakładając maksymalny poziom straty oraz zysku z danej pozycji, od tego jest stop loss oraz take profit ..
mój poziom był od 2,11 do 2,55 - 2,60 ... i wcale nie mam żalu ze dziś walor kosztował 2,80 .. ja swój plan zrealizowałem !!!
i to by było na tyle .. :) :)