Dnia 2024-02-13 o godz. 10:08 ~czas napisał(a):
> "Akcjonariusze" z "bożej łaski" )) błądzą ...
> skutek tylko jeden - bankructwo ...
> A teraz do rzeczy - po 3 kw. 2023 mamy do podziału ok. 286 mln zł ...
Tak, zgadza się, masz rację w sprawie zysku do podziału.
Ale kiedy się o czymś rozmawia, należy pamiętać, o czym się rozmawia. Tutaj pod hasłem "a może trochę faktów" ktoś poruszył (nie po raz pierwszy) temat od strony wyników Grupy Develia, więc do wyników Grupy się odniosłem.
Natomiast w kontekście dywidendy oczywiści należy na to patrzeć inaczej. Ale zauważ, że pisząc o dywidendzie nie pisałem o konkretnych kwotach. Napisałem tylko,że zysk do podziału będzie moim zdaniem wyższy niż zysk za 2022 i przy założeniu przeznaczania podobnej części zysku jak wcześniej, można liczyć na wyższą dywidendę niż te 40 gr, które było poprzednio, co zresztą jest zbieżne z Twoją opinią. Zwłaszcza, że tu decydują Fundusze, które mają większość w akcjonariacie, a Funduszom raczej zależy na regularnych godziwych dywidendach.
A co do bankructwa ... Oczywiście należy pamiętać o takiej możliwości właśnie po to, aby do tego nie dopuścić. Dlatego moje inwestycje są mocno zdywersyfikowane, a powiedzieć, że z ich wyników rodzina jest zadowolona, to nic nie powiedzieć. Ale oczywiście kiedyś można się potknąć, więc dziękuję za ostrzeżenie.