Dnia 2024-06-17 o godz. 14:04 7777777777777 napisał(a):
> Ja z ofe nie przedłużył współpracy:) w 2012 roku mam tam obecnie 62000 sporo :) w październiku wejdę w suwak na subkoncie mam ponad 150000 z ppk wycofałem kasę po 3 latach i wypłacam regularnie co miesiąc:) ale to i tak zyskuję 70% wpłaty pracodawcy na konto i 30% wpłaty pracodawcy na subkonto w ZUS:) PPK to największy sukces poprzedniej ekipy i perpetummobile pokoleniowe hossy ...
To tylko w Polsce prowadzenie trzech legalnych ustawowych piramid finansowych jest sukcesem - rżnięcie pracodawców jest faktycznie sukcesem.
To dlatego politycy typu Morawiecki, Obajtek i cała reszta nie inwestuje poprzez OFE i PPK , oni tworzą Prywatne Kapitały Emerytalne inwestując w nieruchomości.
Dla mnie sukcesem jest wykazanie się kreatywnością i realizacja strategii "Moim kapitałem jest głowa. Ona pracuje tak długo jak chce i odchodzi na emeryturę kiedy chce".
Jak na razie za trzecim razem uklepałem (chyba ostatecznie) swój strategiczny cel - niezależność finansowa i roczny budżet emerytalny netto na poziomie przekraczającym 2 krotność wynagrodzenia naszych posłów.
Moja porażka to odrzucenie projektu ustawy o Prywatnym Kapitale Emerytalnym i obserwowanie jak zamiast dekoncentracji kapitału 18 mln uczestników OFE i PPK w rękach skoncentrowanego w 15 funduszach emerytalnych typu OFE i PPK, wprowadzania prostych i stabilnych rozwiązań podatkowych komplikowane są sprawy proste dot. podatku Belki, który stanowi 1- 1,5% dochodów budżetowych (6 - 8 mld zł.).