Spółka podała ostatnio prognozę przychodów i posypała się fala komentarzy prześmiewczych jak to taka wycena a takie małe przychody. Odszukałem wiec slajd prezentacji z GPW Innovations days (szkoda że nie ma jej już na YouTube) i chciałem zobaczyć czy te przychody są rzeczywiście takie małe. Zatem z podanych informacji wynika, że:
- początkowy przychód jest 5-10 razy mniejszy od planowanego przychodu w następnych 5-ciu latach
- początkowy przychód płacony jest częściowo z góry (70%-100%) lub może być opóźniony do startu użytkowania aplikacji
- czas trwania projektu (wdrożenia) to 3-15 miesięcy
Nie wiem jak wygląda księgowanie przychodów, ale raczej spółka nie wrzuca od razu 5-cio letniego kontraktu, zakładam, że księguje rzeczywiste przychody (patrz wytłumaczenie kontraktu dla Orlen). Zatem, te 15 milionów przychodów powinno przełożyć się na około 10-cio krotne przychody w najbliższych 5 latach.
Zakładam, że po tych pięciu latach, również co rok będą uiszczane kolejne opłaty, cześć klientów będzie poszerzała licencje ze względu na większą liczbę danych czy użytkowników.
Dodatkowo mamy jeszcze 4 miesiące tego roku więc kolejne kontrakty powinny się pojawić. Dla mnie ostatnia informacja o przychodach mówi, że szansa kolejnej emisji mocno zmalała a dodatkowo można poszerzać zespoły sprzedażowe.
Czy te przychody wyglądają tak źle? Zapraszam do merytorycznej dyskusji