Forum Giełda +Dodaj wątek

Prognozy, plany, sytuacja obecna...

Postanowiłem napisać conieco dla niezdecydowanych, czy kupić czy nie kupić i co może być w niedalekiej przyszłości...
A mianowicie: Wczoraj był wywiad z prezesem Nowickim, osobiście go nie oglądałem, ale z relacji innych wynika, że sytuacja w spółce jest b.dobra...
Co tzn?? Mianowicie przychody spółki w tym roku przekroczą 600mln!!!!! zł, Przy obecnej (mam namyśli IIQ, którego wyniki już są znane) rentowności na poziomie ok. 3%, zysk netto powinien przekroczyć 20mln zł a tzn wzrost o ok. 80-90% r/r....
Należy jednak pamiętać, że znacznym kosztem produkcji jest ropa, której ceny od pewnego czasu spadają, więc i rentowność powinna być wyższa, co w rezultacie powinno się przełożyć na wynik całoroczny INPLUS......
Na ostatnim WZA zatwierdzona została nowa emisja akcji, wg mojej wiedzy ma być bez PP, czyli, że ma być skierowana do inwestora strategicznego...
Ale podejrzewam, że sprawa emisji czy z PP, czy bez, jest jeszcze otwarta...
Wg. mnie i jedno i drugie rozwiązanie nie jest złe, spółka potzrebuje środki na kolejne akwizycje, a z tego co widać do tej pory, dobiera sobie spółki w dobrej kondycji..(np. ostatni zakup dwóch niemieckich spółek)
W chwili obecnej, niedawno miała miejsce awaria prądu, co podobno ma się przełożyć na mniejszy zysk netto całej grupy o ok. 1mlnzł, ale ponieważ spółka jest ubezpieczona od takich wydarzeń, to wydaje mi się, że straty będą minimalne, o ile w ogóle jakieś będą..
W chwili obecnej cena oscyluje w granicach 3zł, nawet poniżej, a wyceniana jest na chwilę obecną na 4,5zł przez prezesa (wiem, wiem, prezes pewnie zawyża wartość, ale niestety lub stety, nie w tym przypadku)
To na chwilę obecną, przy publikacji raportu rocznego wartosć spółki powinna oscylować w granicach 5.5-6zł, a to za zaledwie kilka m-cy.....
Jeśi chodzi o płynność, nie jest duża, ale to tylko dlatego, ze nie ma komu sprzedawać, a chętni na kupno nadal się wahają i czekają na zdecydowany ruch w górę....
No i trend, od jakiegoś czasu wyrysował się zdecydowany trend wzrostowy, ostatnio wprawdzie przyblokowany, podejrzewam, że przez tą awarię, ale nadal widoczny....
Kupić czy nie kupić- zostawiam Waszej decyzji......

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
ERGIS 0,00% 0,00 1970-01-01 01:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.