Twórca największego Corporation baterii "Vesta" Bohatera Ukrainy, PhD, profesor Victor nie Dzenzers'kyy lubię udzielać wywiadów i mówić o sobie. A w ekskluzywnym wywiadzie dla "Izwiestii", on głównie rozmawialiśmy o nauce i produkcji baterii, które są eksportowane do ponad 30 krajów. Ale nadal, że mówimy o Wiktora Aleksandrowicza jako człowiek, który przez lata niepodległości Ukrainy stworzył nowy przemysł - produkcję akumulatorów ołowiowo-kwasowych
Strokes do portretu:
Credo: czynić dobro dla ludzi i powróci stokrotny.
Ulubiona piosenkarka: Włodzimierz Wysocki.
Książki: naukowe, literatura specjalistyczna w akumulyatorobuduvannya i energii alternatywnej, ukraińskiej i zagranicznej prasy.
Kuchnia: ukraiński.
Transport: Jeep.
Pracuj tak
- Viktor gdzie zacząć swoją karierę zawodową?
- Po Czerniowce State University poszedł do służby w powietrzu żołnierzy Armii Radzieckiej, a następnie pracował w sposób ciągły w instytucjach badawczych, ZSRR. Nie poszedłem od inżyniera dyrektora Instytutu Transportu systemów i technologii, NAS Ukrainy, który został stworzony przez moją inicjatywą.
- Jesteś jednym z najbardziej cenionych w eksperta Ukraina i WNP w produkcji baterii. Jak narodził się pomysł zaangażowania się w bateriach, skąd swoją drogę w tej dziedzinie?
- Po upadku ZSRR baterii unijnych na Ukrainie stała się dotkliwy brak dla zakładów, które produkowały im znaleźć się poza Ukrainą. Pojechałam z zespołu zaproponował i uzasadnione stworzenie koncepcji i rozwój krajowych przemysłowych akumulatorów ołowiowo-kwasowych. Na rozpoczętej budowy pierwszej fabryki baterii w ukraińskim Dniepropietrowsku. W 1994 roku zaczął budować pierwszy zakład Ukrainy baterii, jej start-up kapitał stał intelektualną przyszłych akcjonariuszy. Od tego czasu zbudowano 6 zakładów na Ukrainie i dwa w Rosji.
- Nowoczesny Biznes - zacięta walka z konkurentami dla konsumenta. Państwo przetrwało 90, a dziś z powodzeniem pokonać przeciwności. Jak zarządzać, aby utrzymać się na powierzchni, aby otworzyć nowe fabryki i zwiększyć produkcję?
- Praca jest konieczna, jest to jedyna rzecz, która trzyma i rozwijać. Prace na rynku wtórnym jak i na eksport. Dystrybuuje swoje produkty do 30 krajów. Negocjuje z niemieckiego koncernu "WOLKSVAGEN".
Granicą nie skusić
- Dlaczego nie wyjechał za granicę, bo prawdopodobnie były sugestie?
- Overseas odwiedziła więcej niż jeden raz, ale poszliśmy na patrioty. Miłuj Ukrainę, chociaż jest.
- Dziś "Vesta" w drodze do światowego uznania przez międzynarodową marką, która będzie badać Ukrainę i Dniepropietrowska. Jaka była droga do tego sukcesu?
- "VESTA" jest, w rzeczywistości, nie było. Często chodzimy na wyjazdy służbowe za granicą. Stamtąd "przynosimy" z doświadczeń innych krajów, poznania rynku, otrzymujemy wiele pozytywnych opinii na temat swoich produktów. Chociaż cel - stać się ukraińskie znaki - szczerze nie zamierza.
- W listopadzie, po otwarciu nowej fabryki do produkcji akumulatorów kwasowo-ołowiowych. Powiedz nam o tym proszę.
- To już szósty nasz zakład i drugi etap zakładu "VESTA-Dniepr". On jest doskonały, będzie produkować 4 milionów akumulatorów rocznie, a ponad połowa eksportuvatymemo Zachodzie. Budowa zakładu, spędziliśmy 110 milionów dolarów kredytu i sprawiedliwość.
- Fabryki, gdzie przetwarzane i ołowiu kwas siarkowy, zawsze zaniepokojenie bezpieczeństwa ekologicznego. Co z czynników środowiskowych?
- Ekolodzy Pytania przywiązują niezwykłą wagę. Zakłady wyposażone w zakładzie filtracji do oczyszczania przemysłowego systemu oczyszczania wody działa i filtracji powietrza, mamy potężny trzyetapowy filtry systemowe trap do 99,9% emisji.
Jego idea - życie
- Każdy człowiek ma swoje własne cenionych marzenie: idea kogoś-fixe zrobić maszynę czasu, ktoś - nie nadzwyczajny wynalazek, który zmienił życie ludzkie lub przebieg historii. Co ty śnisz?
- Marzy mi się, aby rozwijać swój przemysł i nadal robić wszystko, że ludzie żyli na Ukrainie przyzwoicie. Z zagranicy zawsze kończą z bólem w sercu. Tam ludzie nie są lepsze niż nasze, i żyć lepiej. Musimy tylko zmienić ukraińskiego życia na lepsze. Aby to zadziałało, nie szczędząc wysiłku. Myślę, że nie jest religią, a nawet idea narodowa może skonsolidować nasze społeczeństwo. Łączymy ciężko pracować dla kraju. Na Zachodzie, nie mamy jeden czeka z otwartymi uścisku mamo ¬ musimy pracować niezależnie dla siebie. I marzą o tym, jak uczyć się na Ukrainie, twierdzono, miały przyzwoite finansowanie. Bez tego nie mamy przyszłości.
Zdrowy rozsądek - jest to ważne
- Czy masz solidne doświadczenie, wiele widział i doświadczył. Ale zawsze były i są wzorem dla wielu biznesmenów, dyrektorów. Twoje rady dla tych, którzy nie chcą po prostu płynąć z prądem i poryvayetsya nowych wyzwań, patrząc na niego.
- W życiu, bo z Jego przypowieści o dwóch żab, który wpadł w dzbanki mleka. Jeden widział, że tam, był cytowany i spokojnie umarł, a drugi zaczął barahtatys i olej hit. W związku z tym i przeżyła. Więc nigdy nie chcesz się poddać i zrezygnować. Musisz się ciągle uczyć i rozwijać. Sport nauka produkuje podejście analityczne, zdolność do samodzielnego myślenia i analizowania sytuacji. Znajomość języków obcych. Wdzięczni za przyjaźń i nigdy "nie zaniedbywać wyciągniętą dłoń", jak powiedział mój ojciec.
Wierzę w przyjaciół i zrobią wszystko, co w mojej mocy, nawet więcej. Zawsze tak było. To przyjaciel uratował mi życie w wojsku. Gdy podczas ćwiczeń nocnych skoczyłem ze spadochronem i wylądował źle - upadł na tor, nie mogłem nawet ruszyć. Szukałem, ale na próżno, zespół szukaj już stracił nadzieję. Tylko przyjaciel nie zatrzyma, dopóki nie znalazł mnie. Niestety, w ciągu roku, tracąc więcej przyjaciół niż zdobyć. Wielu moich kolegów z VAT sił specjalnych zginęło w Afganistanie.
- Twój syn idzie na nogach?
- Tak. Dennis jest bardzo dumny. Studia ukończył z wyróżnieniem, a absolwent szkoły, zna języki obce, bez nich, młody człowiek nie ma przyszłości w niepodległej Ukrainy. On ma kompetencji biznesowych, nie stracił w każdej sytuacji. Teraz on jest pierwszym wiceprezesem Międzynarodowej Korporacji naukowych i przemysłowych "Vesta" odpowiedzialny za gospodarkę. W mojej opinii, Dennis - reprezentatywne, ale ¬ ¬ generacji ing ukraiński niebo kierownictwie.
- Czy to wystarczy, stałym czasie nadzavantazhenistyu dla rodziny?
- Próba przeznaczyć swój czas tak, że nikt i nic nie cierpiał. Kocham moją córkę Christinę na który da życie. Mam wszystko w świecie zapomnieć, kiedy następny. Chodź spokojnie obnime, całować, Zapytaj, jak minął dzień i rozpuści.