Witam,
Byłem wiernym fanem tej spółki (i w zasadzie nadal jestem), ale w ubiegłym tygodniu sprzedałem wszystkie akcje tej spółki, które miałem (trochę tego było). Do tego kroku skłoniło mnie chłodne i spokojne przyjrzenie się sytuacji. Wyniki za 3Q były dla mnie bardzo rozczarowujące. To, samo w sobie, jeszcze nie skłoniłoby mnie do sprzedaży (każdej spółce może zdarzyć się słabszy kwartał), ale przemyślenia co do najbliższej przyszłości. Spółka będzie musiała w 4Q znacznie ograniczyć swoje usługi, bo NFZ za nadwykonania w większości nie zapłaci. Wygeneruje więc znacznie niższe przychody, niż mogłaby wygenerować, gdyby sytuacja NFZ była normalna. Koszty pozostaną niezmienione, co przełoży się na bardzo słaby zysk albo nawet stratę. Przyszły rok też nie zapowiada się dobrze. Kontrakty z NFZ będą na pewno znacznie niższe. Spółka bardzo dużo inwestuje (ale czy w obecnej sytuacji nie za dużo???), co przy zmniejszonych przychodach może odbić się czkawką - myślę zwłaszcza o Piasecznie. Podsumowując, wyniki w najbliższych kwartałach niestety będą raczej słabe, co nie wróży dobrze dla jej kursu - będzie albo spadek, albo dryfowanie w obecnych okolicach.
Ja tymczasem wolę zarabiać niż tracić, czy dryfować (na EMC zarobiłem kilkadziesiąt procent), więc przerzuciłem sie teraz na ZELMER. Mam przeczucie, że to teraz doskonała inwestycja. Spółka po wtopie na opcjach (już załatwionej) jest obecnie niedowartościowana, a rozwija się wręcz rewelacyjnie.
Do EMC może jeszcze wrócę, bo ogólnie uważam ją za dobrą spółkę, ale nie wcześniej niż za 9 m-cy po wynikach za IIQ 2010. Tymczasem będę tylko cierpliwie obserwował.
Pozdrawiam,
Krzysio