Forum Giełda +Dodaj wątek
Opublikowano przy kursie:  13,10 zł , zmiana od tamtej pory: 8,55%

ponad 40 % mocy wytwórczych Energi to OZE a będzie ok. 2,4 GW OZE

Prawdą jest że akcji ENERGA aktualnie nie kupuje i nie będę kupował bo dywersyfikując portfel mam limity % inwestycji w jeden walor ,sam limity ustaliłem sobie i zasad przestrzegam .Nawet jeśli źle robię i inwestycja w akcje ENERGA po aktualnym kursie może dać większy zysk niż z innych akcji które kupiłem Moja wiara w ponadprzeciętne zyski z zakupu akcji ENERGA nie osłabła ale wróżbitą nie jestem i dlatego w portfelu mam kilkanaście spółek . Wracając do głównego tematu wątku

21 listopada 2024 Grupa Energa nie ustaje w powiększaniu potencjału mocowego zainstalowanego w źródłach odnawialnych. Jej portfolio inwestycyjne powiększyło się o kolejną farmę fotowoltaiczną – PV Łosienice o mocy zainstalowanej 39,9 MW, budowaną w gm. Kościerzyna (woj. pomorskie). Energa Green Development (EGD), spółka zależna Energi, nabyła pełen pakiet udziałów w realizującej ten projekt spółce celowej.

W odpowiedzi na potrzeby transformacji energetycznej Energa Green Development konsekwentnie realizuje swoje bogate portfolio deweloperskie, które obecnie zawiera projekty o łącznej mocy sięgającej niemal 600 MW. Akwizycja farmy PV Łosienice to kolejny krok ku wzmacnianiu potencjału OZE w Grupie Energa i zazielenianiu naszego miksu wytwórczego – podkreśla Sławomir Staszak, Prezes Zarządu Energi SA.
Generalny wykonawca inwestycji, firma Electrum Concreo, otrzymał już polecenie rozpoczęcia prac budowlanych (ang. NTP – notice to proceed). Zgodnie z harmonogramem inwestycji, pozwolenie na użytkowanie dla PV Łosienice powinno zostać wydane do końca 2025 roku.
Coraz więcej potencjału w OZE
Obecnie w Grupie Energa realizowane są inwestycje własne w źródła odnawialne (głównie w aktywa fotowoltaiczne, ale również w farmę wiatrową Szybowice) o łącznej mocy blisko 280 MW. Największe z nich to PV Kotla (woj. dolnośląskie) o mocy 130 MW oraz PV Mitra (woj. wielkopolskie) o mocy 65 MW. W toku są też akwizycje projektów OZE o łącznej mocy ok. 300 MW.
Moc zainstalowana w aktywach fotowoltaicznych Grupy Energa to obecnie ok. 125 MW, co stanowi ok. 19 proc. mocy

https://media.energa.pl/pr/843940/fotowoltaika-energi-wciaz-rosnie-w-sile

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
ENERGA -1,39% 14,22 2025-09-10 11:59:44
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.