Forum Giełda +Dodaj wątek
Opublikowano przy kursie:  10,34 zł , zmiana od tamtej pory: -99,90%

Podsumowanie wyników

No i się doczekaliśmy :-)
Wyniki jak i sformułowania zawarte w raporcie oceniam bardzo dobrze. W pierwszym odruchu jak zobaczyłem 990 tysięcy zysku netto to trochę się zasmuciłem ale po przeanalizowaniu całego raportu uważam że niepotrzebnie.
Po pierwsze : zysk netto jest większy o 40 % rok do roku, nie co kwartał zyski będą rosły po 500%
Po drugie : przychody wzrosły o 500% (rok do roku) - bomba
Po trzecie : zobowiązania finansowe (kredyty i obligacje) rok do roku spadły aż o 3,40 mln a kw/kw o 2,04 mln
Po czwarte : pomimo spłat obligacji gotówka w firmie wzrosła o 282 tysiące do 2,287 mln
Po piąte : fundusze własne firmy wzrosły o 3,55 mln (w 2015)
W odniesieniu do zysku mamy wyjaśnienie Zarządu " niższa wartość zysku za 3Q2015 od tej za 2Q2015 jest spowodowana podjęciem decyzji o zwiększeniu wartości naliczonej rezerwy na pożyczki udzielone we wcześniejszych okresach..... powyższe decyzje odniosą pozytywny efekt dla dalszej działalności grupy i generowanych przez nią wyników. Utworzone rezerwy są wyższe o 1,5 mln od tych z ubiegłego kwartału (o tyle mógłby być wyższy zysk)i to mi się podoba że firma sobie wyczyściła złe kredyty i teraz niejako ma pole do popisu - czystą kartę. Innym dobrym prognostykiem na przyszłość jest informacja iż firma zaczęła ekspansję na nieobsługiwane dotychczas tereny Polski północno-wschodniej i pozowoli to na objęcie zasięgiem całego kraju i dostęp do dużej liczby nowych klientów. Po tych wynikach wszystkie wskaźniki finansowe firmy się poprawią np. c/z spadnie do 5,70 (za kilka dni podam aktualne wskaźniki) i w mojej ocenie są to przesłanki do dalszego wzrostu kursu :-)

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
EUROCENT 0,00% 0,01 2018-05-29 02:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.