Free float: 2,5% czyli 23 811szt.
Akcjinariusze:
EECP I Sarl 464 920 szt. (49.50%)
Tymiński Artur (razem z Symbio Impex Corporation) 218 592 szt. (23.27%)
Fundusz Północny SA, Warszawa 163 295 szt. (17.38%)
Sperelakis Steve Spere Enterprises LLC 68 584szt. (7.30%)
(dane na podstawie bankier.pl)
Najważniejsze jest, że 74,18% akcji jest w rekach inwestorów instytucjonalnych (!!!) a tacy inwestorzy maja jedną niezaprzeczalnie pożądaną na rynku kapitałowym cechę, nie muszą zamykać inwestycji aby "cieszyć się" z zarobionych pieniędzy na danej spółce. Do "szczęścia" ich akcjonariuszy wystarczy potencjalnie duża wartość posiadanych akcji. Mówiąc po ludzku... każdy z nas odczuwa radość dopiero gdy zamknie pozycje z ogromnym zyskiem a "instytucjonalni" cieszą się gdy rośnie im wartość zainwestowanej pozycji. Smile Czyli... pomimo FF na poziomie 2,5% nie będzie parcia na szybkie realizowani zysku, czyli... droga do giga wzrostów jest potencjalnie otwarta.
Tylko w piątek obróciło się 65% całego FF przy dużych wzrostach a przez 5 sesji (od 23 marca) obróciło się 28950szt.!!!!! Czyli więcej niż wynosi cały FF. Nie ulega wątpliwości, że papier zaczął być grany. Teraz trudno będzie zarzucić, że jest mała płynność. Owszem to nie Petrol, ale nikt nie będzie porównywał tych spółek (bankruta na krawędzi życia i noworodka giełdowego)
Prawdopodobną przyczyną tak znacznego wzrostu zainteresowania SYMBIO jest zbliżający się termin publikacji raportu rocznego i spodziewany GIGANTYCZNY wzrost zysku! Za IV Q 2009 była strata (ale to normalne w spółkach posiadających własne źródła żywności, zimą raczej się nie zbiera żywności a ponosi się koszty rzechowywania i amortyzację sprzętu) Natomiast narastająco za 4 kwartały 2009 był bardzo duży zysk o 257% większy niż w 2008 roku. Czyli strata za zimowy IV Q wpływa obecnie na wycenę spółki a zysk narastający za 4 kwartały będzie w raporcie rocznym duuużo większy niż w 2008 roku.
Przychód narastający za 4 kwartały 19,258mln
Zysk narastający za 4 kwartały 2,338mln (wzrost o 257%)
(dane z raportu za IVQ)
Również obecny rok zapowiada się jeszcze lepiej niż poprzedni:
"W okresie sprawozdawczym tj. w miesiącu styczniu 2010 roku Spółka, realizując kontrakty zagraniczne jak i sprzedaż krajową, osiągnęła łączne przychody ze sprzedaży w wysokości 1 929 tys. zł. z czego:
• 1 610 tys. zł. (83,5%) stanowiły przychody ze sprzedaży certyfikowanych mrożonych produktów ekologicznych sprzedawanych głównie do krajów Unii Europejskiej,
• 319 tys. zł. (16,5%) przychody ze sprzedaży ekologicznych produktów i towarów detalicznych.
Przychody osiągnięte przez Spółkę w miesiącu styczniu 2010 roku były o 181% wyższe niż w miesiącu grudniu, 2009 w którym Spółka osiągnęła łącznie przychód w wysokości 687 tys. zł."
źródło: http://www.newconnect.pl/?page=1045&ph_main_content_start=show&ncc_index=SYM&id=6709&id_tr=1
Spółka z OGROMNYMI perspektywami na przyszłość i już generująca zyski rosnące w postępie geometrycznym. Hossa z lat 1995-2001 przebiegała pod hasłem "DOT-COM", następna 2004-2007 to "nieruchomości". Moim zdaniem nadchodząca hossa będzie pod hasłem "clean technology"/"żywność ekologiczna".
Moje jesienne typy z branży "clean technology" (EEX i ATO) dały zyski większe niż sam się spodziewałem (za szybko sprzedałem), sądzę że teraz czas na "żywność ekologiczną". Czego nam wszystkim życzę (głównie abyśmy za wcześnie nie sprzedali). ;)
Zachęcam do uzupełniania informacji. (wprowadziłem ograniczenie, aby nam naganiacze nie zaśmiecili wątku)