Witam serdecznie,
wracam z moją krótką serią subiektywnego streszczenia raportu od SEKO.
Sytuacja wygląda niezmiennie kiepsko. Główne problemy przedsiębiorstwa, o których pisałem już we wcześniejszych wątkach pozostają takie same lub wręcz się nasilają.
Zacznijmy od podstaw:
spółka zarobiła jedynie 3 gr / akcję przez 6 miesięcy (6x mniej niż w analogicznym okresie rok temu)
podstawowa działalność operacyjna przyniosła stratę zamiast zysku. Za Q2 wyszła strata na akcję rzędu 13 gr / akcję!!!
wskaźnik C/Z wynosi przy takich słabych wynikach 18 i jest historycznie wysoko, średnia 10-letnia to 7. Pachnie mi to korektą, choć przy tak mało płynnym walorze może być ciężko upychać papier.
Co dręczy spółkę?
"spadek marży na sprzedaży spowodowany znaczącym wzrostem kosztów. W tym samym czasie koszty operacyjne (koszty sprzedanych produktów, towarów i materiałów, koszty sprzedaży oraz koszty ogólnego zarządu) wzrosły o 7.322 tys. zł (wzrost o 8,8%). Wzrost poziomu kosztów w stosunku do I półrocza 2020 roku spowodowany był głównie wzrostem wydatków na materiały produkcyjne o 5.141 tys. zł (11%), wydatków na energię o 832 tys. zł (44%), wydatków na transport o 707 tys. zł (24%). "
Zatem koszty surowca i ceny energii oraz logistyki zaciskają pętle na wynikach SEKO. Konkurencja robi swoje i zapewne nie pozwala na podnoszenie cen aby wyrównać wzrost kosztów. Jest to o tyle niepokojące, że sytuacja nie należy do przejściowych, jest widoczna od kilku sprawozdań, które wyglądają podbramkowo (pisałem o tym już dawno).
Co jest pozytywne?
"Po stronie przychodów operacyjnych spółka uzyskała wzrost sprzedaży na poziomie 6.495 tys. zł w stosunku do analogicznego okresu ubiegłego roku (wzrost 7,8%)."
Jest to dobra informacja, bo przy bardzo małej marży spadek sprzedaży oznaczałby równię pochyłą.
Podsumowując wyniki finansowe jest bardzo kiepsko.
SEKO to rodzinna firma z dobrym zarządem, ale sytuacja biznesowa jest po prostu zła. Ceny energii będą nadal intensywnie rosnąć, (w skali roku urosły o 832 tys. zł (44%)!!!!), ceny surowca także, spedycja też. Przed SEKO najlepsze zarobkowo kwartały 3 i 4, jednak jestem przekonany, że spółka zarobi jeszcze mniej niiż w zeszłym roku i dywidendy będą symboliczne po dwadzieścia kilka groszy na akcję.