Hejka :), zamierzam zacząć budować w swoim życiu portfel bezpieczeństwa, inwestycyjny itd. Jako, że największa inwestycja jaką dokonałem w życiu obecnie było wpłacenie zawrotnej kwoty 1000 zł na lokatę, czuję się pewnie w finansach jak przeciętny zjadacz chleba, przy kowadle w kuźni. Stąd moja obecność na forum, gdyż chciałbym zapytać innych osób o radę jak przejść przez pewien proces - podzieliłem to na 3 sekcje. Pierwsza opis historii, żeby zrozumieć kontekst. Druga pytania z szerszym opisem (przynajmniej starałem się). Trzecia podsumowanie pytań zwięźlej. :)
Teraz opiszę proces, z którego znazłem się w punkcie zdania swojego pytania:
Poczytałem nieco o inwestowaniu, odkładaniu pieniążków itd. i doszedłem do wniosku że pierwsze swoje oszczędności chciałbym ulokowoać w obligacjach skarbu państwa, gdyż no wydaje się to dla mnie najbezpieczniejsze i stosunkowo proste w zarządzaniu - w sam raz na start. Czytając o tym jak najlepiej je kupić, by nie stacić na tym - doszedłem do wniosku że 10-latki + IKE. Tylko no najpierw trzeba założyć IKE (którego nie posiadam), a potem jeszcze zakupić jakoś te obligacje obudowując je właśnie w IKE. Czytając o miejscach gdzie można kupować obligacje itd. natknąłem się na raport M. Iwuća mówiący o mbanku i domu maklerskim mbank, który jest najkorzystniejszy gdyby ktoś myślał o zakupie akcji na giełdach zagranicznych (Frankurt itd.) o ile dobrze zrozumiałem, przynajmniej na to wychodzi z opisów. Więc to by było na prawdę mega spoko, gdyby kiedyś (a chce), spróbował kupić jakieś akcje, ETF-y itd. (obecnie, nie czytałem jeszcze jak to działa, więc no nie wiem nie znam szczegółów, pieśń głosów przyszłych). Byłoby więc to najbardziej przyszłościowe. Tylko no zagłębiająć się w temat okazało się że obligacje skarbu państwa, ma na nie monopol tylko PKO, a w jakimś mbanku można ew. od pośrednika (czy jakoś tak). Trochę kiszka, bo to bardzo skomplikowało. Więc no niestety trzeba się najpiewniej udac lokalnie do pko, by ty ogarnąć (bo nie da się przez neta lol... Jestem zaskoczony :P). Tylko wszystko fajnie i tu dochodzimy do mojego pytania, bo chciałbym te obligacje obudować w to IKE :3. Z tego co czytałem można mieć tylko jedno konto IKE na które tam wpłacac można rocznie trochę ponad 15k obecnie ($_$ fortuna :P).
Tutaj pytanie:
Wiec dochodząc do pytania -
1. Jezeli bym chciał kupic te obligacje i obudować je w IKE, to jak rozumiem musiałbym najpierw założyć konto IKE w pko, potem w biurze maklerskim PKO, a potem je tam kupić. (pytanie - dobrze myślę o flow procesu?)
2. Tylko to spowodowałoby, że w przyszłości jakbym chciął kupić te pakiety giełdowe x spółek z USA i też jakoś IKE do tego włączyć, o ile to możliwe (?). O ile to ma sens, ale czysto hipotetycznie po 10 latach mam tam nie wiem 50k złociszy no i 50% na obligacji,e, a 50% zdecydowałbym się na aktywa. No i mam taką sytuacje - chce poszerzyć portfel inwestycyjny o te aktywa zagraniczne, musiałbym IKE przenosić z PKO do mbanku, przy założeniu że za 10 lat sytuacje się nie zmieni - żeby aktywa kupić w ramach IKE? (Pytanie - czy to co opisuje ma sens i czy jest to możliwe? Czy całkiem pomieszałem?).
Podsumowanie - jak nie chcesz czytać tego co wyżej dla prezencji sytuacji:
Podsumowując, moje pytanie sprowadza się do tego czy, jezeli chce kupic obligacje skarbu Państwa i opakować je w IKE to muszę kolejno, iść do pko, zalożyć tam IKE, następnie założyć kontro w biurze maklerskim PKO, kupic tam obligacje skarbu państwa i tyle? Drugie pytanie, czy w przyszłości chcąc poszerzyć możliwości inwestycyjne o np. akcje spółek zaagranicznych i też je jakoś w IKE wcisnąć (o ile to możliwe) musiałbym przenięśc IKE z pko (przy założeniu że tam je zrobiłem) do innego domu maklerskiego banku który by wtedy oferował możliwośc zakupu takich akcji, czego efektem by była utrata mozliwosci inwestycji w obligacje skarbu państwa?
Z góry dzięki za zaainteresowanie tematem, poświęcony czas i wszelaką pomoc. MEGAŚNIE DOCENIAM! <3. Jak napisałem na wstępie, dopiero próbuję się odnaleźć w tym finansowym grajdłoku, czytac artykuły, słuchać podcastów, kupując książki. Prosiłbym w związku z tym o wyrozumiałość :D. Zachęcam do odpowiedzi dyskusji, jestem bardzo otwarty i przepraszam za wszystkie pomyłki laika :C
Pozdrowionka Michał :)