Trochę obie poczytałem, poszukałem w internecie i pojawiają mi się następujące wątpliwości.
- Odnośnie wyjątkowości technologii xtpl
Prezes w wywiadzie dla tv Parkietu zasugerował, że mają konkurencję i że o umowy muszą walczyć z innymi. Znalazłem jedną taką firmę, która wydaje się być o wiele bardziej zaawansowana niż xtpl
linkNano-ops drukuje każdy typ materiału (metale, półprzewodniki i dielektryki) na dowolnym podłożu, osiągają wymiary krytyczne poniżej 100 nm. Xtpl wydaje się być daleko w tyle, potrafi drukować tylko drut. Jeśli jest inaczej, poprawcie mnie
2. Odnośnie praktycznego zastosowania technologii xtpl
Spółka na swoich stronach pisze o różnych możliwych zastosowaniach. Moim zdaniem broni się to, co nie wymaga super precyzji i na co obecnie nie ma tanich, dobrych technologii - czyli np. zabezpieczenia antypodróbkowe i różnego rodzaju biosensory.
Wyświetlacze do tv, telefonów, laptopów - techniki drukowane zgodnie z deklaracjami dużych producentów nie są przyszłością, Lepsze, bo precyzyjne i łatwoskalowalne są obecnie stosowane techniki próżniowe - np. rozpylanie katodowe.
Naprawa zerwanych ścieżek w elektronice? Scieżki mają określone przez producenta wymiary i parametry - jak więc w sensowny sposób nadrukowywany drut o innych wymiarach i parametrach przewodzących niż oryginalna ścieżka ma łatać zerwane połączenie i dobrze w trwały sposób spełniać swe zadanie?
Inteligentne okna? Tutaj inteligentne okna Samsunga sprzed 7 lat. Może ktoś potrafi mi wytłumaczyć jakie są przewagi xtpl w tym konteście?
link3. Odnośnie wielkość kontraktów nad którymi obecnie pracuje spółka
Tutaj sprawa dla mnie jest jasna. Ze słów prezesa wynika, że dla zapewnienia egzystencji spółce kluczowe i niezbędne będą kolejne emisje akcji. Wygląda na to, że Informacja o kontrakcie, która ma pojawić cię przed emisją ma za zadanie zapewnić odpowiedni hype. Zresztą punkt 1 i 2 to wystarczające przesłanki, by wiedzieć, że nie może być inaczej