Forum Giełda +Dodaj wątek
Opublikowano przy kursie:  4,92 zł , zmiana od tamtej pory: 8,74%

Operacja "SKUP"

Dlaczego nie ma obrotów? Dlatego, że ZGI czeka na znaczący spadek kursu i wtedy zacznie akcji kupować. Po ile? Nie wiem, ale podejrzewam, że po 2-3 złote. Dlaczego akurat po tyle? Dlatego, że wezwanie, ktorego spodziewam sie za rok czy dwa lata będzie prawdopodobnie właśnie po nominale. Dlaczego? Dlatego, żeby sprzedający nie miał konkurencji ze strony pozostałych akcjonariuszy, którzy kupowali akcji znacznie drożej, po 6 i więcej złotych. I taki na przykład FIZ, na przykład AF, który może mieć różnych właścicieli, na przykład członków zarzadu tej czy innej spólki, być może kupuje akcje już teraz, ale mało i coraz taniej. Gdy kurs spadnie do 2-3 złotych, gdy drobni już straca cieprpliwośc i zaczną sprzedawać amsowo, wtedy FIZ np. AF, ruszy na zakupy akcji. A potem, gdy prezes Skotnicki, na przykład, ogłosi wezwanie po 5 złotych, to zysk bedzie pewny i całkiem spory. Kto może być włascicielem takiego FIZ, na przykład AF? Moga być to na przykład członkowie zarzadu tej, czy innej spółki, na przykład moga to być członkowie zarzadu BBI. I wtedy, jesli tak by było, to nie tylko zarobiliby oni miliony złotych sprzedając akcje kupione po 2-3 złote, ale dodatkowo umarzając skupione akci ich udział w akcjonariacie znaczaco by się zwiekszył. same plusy, minusów nie ma, prawda?
Od kogo członkowie zarzadu kupili akcji w soatanich meisiącach zwiekszając zaangazowanie do blkisko 33%. Od FIZ AF. A do gogo nalezy ów FIZ? ja tego nie wiem, le nie wykluczam, że do członków zarzadu.
I dlatego nie spodziewam się ani wznowienia skupu akcji na rynku, ponieważ to nie służyłoby spadkom kursu, czyż nie?
taka jest moja spekulacja.:)

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
BBIDEV -1,87% 5,25 2026-01-27 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.