Forum Giełda +Dodaj wątek
Opublikowano przy kursie:  10,20 zł , zmiana od tamtej pory: -86,13%

Oldboy drażni, ale?

Oldboy drażni od czasu do czasu twardy akcjonariat NVV. Ma trochę nieznośną manierę wykładowcy akademickiego który spotyka się z niezbyt lotnymi studentami :)

Jednak polemika z nim jest na niskim, a wręcz knajackim poziomie. To mnie martwi.

Jako że temat OZE jest mi bliski i obserwuję spółki z tego sektora na giełdzie, zabiorę głos w tej sprawie. Otóż wydaje mi się, że ostatniej transkacji NVV z funduszami nie można traktować ani powaznie, ani optymistycznie. Fundusz Niwych Technologii, mimo swojej nazwy, nie ma w portfelu żadnych istotnych spółek technologicznych, a przynajmniej nic na ten temat nie można obecnie powiediedzieć. Fundusz nie ma strony www, nie ma jej również jego główne aktywo OZE, czyli spółka Vasco

link

Rubicon jak do tej pory też niczym nie błysnął, od strony finansowej to mikrus.

Jak słusznie podaje Oldboy, zarówno NVV, jak i Rubicon i enter finto, tworzą i zarządzają ludzie byłych służb. Ja nie znam przykładu, aby ludzie byłych służb stworzyli coś pozytywnego w biznesie, a już na rynku kapitałowym, czy szerzej finansach, jest masa odwrotnych przykładów, afer i strat dla zwykłych ludzi.

NVV miało pociągnąć sektor OZE na giełzie i chyba tą nadzieją żyli akcjonariusze tej spółki. Ona może okazać się płonna. Jakoś trudno sobie wyobrazić, aby małe czy szerzej nieznane podmioty nagle "znalazły" 50 mln euro na stworzenie giganta OZE w Polsce, mimo dużych perspektyw tej branży, mody na nią i popularności wśród inwestorów. I tutaj myślę, że jest klucz do całej sprawy.

Na fali tej mody pojawi się olbrzymia emisja akcji, które będą sukcesywnie upłynniane na giełdzie. I tu będzie mega zysk dla wszystkich stron umowy. Po sprzedaży akcji nowej emisji, strony zapewne rozwiążą obecną umowę i wrócą do swoich spraw, a NVV odzyska swoją spółkę. Taki chwilowy leasing :) Opłacalny!

Niepokojące są także doniesienia o statusie podatkowym podmiotu kontrolującego NVV. W Polsce nie płaci podatków, w Wielkiej Brytanii również nie. To zastanawiajće. Można przypuszczać, że uniknie również podatku dochodowego od sprzedaży akcji nowej emisji. Jak to się dzieje, może ktoś wytłumaczy?

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
VOOLT 4,81% 1,42 2026-06-26 09:22:00