Forum Giełda +Dodaj wątek
Opublikowano przy kursie:  28,00 zł , zmiana od tamtej pory: -60,89%

O wielu sprawach - czytaj koniecznie.

czasem, zajrzę na forum i poczytam to i owo...
ale, zacznijmy od początku: z reguły forumowicze to:
- akcjonariusze spółki
- osoby stojące z boku, ale interesujące się spółką np z powodu tego, że to nieliczna z polskich spółek o zasięgu globalnym
- w końcu, ci co wpadają tutaj i wyszukują - nie wiem z jakich powodów i nie wnikam - argumentów za tym, aby nigdy nie kupić akcji
- bywają także spekulanci, ich interesuje szybki zysk, patrz ą troszkę na at, ale potrzebują adrenaliny i wyszukują akcje nagle rosnące ale, o ile są pożyteczni w fazie wzrostu, o tyle bezwzględni w fazie spadku: biorą stratę i uciekają powodując coraz większe spadki...
-wszelkiej maści trollami nie ma co się zajmować, każdy wie o co chodzi?
tak więc, mamy te kilka grup inwestorów, które uczestniczą w forumowej polemice
zdaję sobie sprawę, że moja opinia o platige image, nie przekona talibów swoich własnych poglądów, ale trzeźwo myślącym mogę przynajmniej pewne rzeczy uszeregować, czy też postawić tezy do dalszej dyskusji
>>>>>zaczynamy<<<<<<
1234 postawił pewne tezy, w zasadzie nie chciało mi się pisać i otwierać oczu na pewne sprawy, tym co i tak będą trzymać je zamknięte, ale prowokacje czasem wymagają odpowiedzi:
bdm z 2017 r to, początek współpracy pol- ameryk i nakreślał gł tezy, potem były aneksy podpisywane ze spółkami zależnymi netflixa ( szukajcie sami), co i jak ma zrobić pli
nieuprawniona jest teza, że netflix kolokwialnie mówiąc w y d y m a ł platige, gdyż przede wszystkim amerykanie, to biznesmeni, a polska spółka nie dość, że robi vfx tak samo jak zachodnie, to jest od nich sporo tańsza, argument nie do podważenia, prawda?
@1234 polecam ostatni wpis tomka, mówiący, że maszyna już ruszyła:
cyt
''Wiedźmin poszedł jak taran i idzie dalej. Moja głowa jest już mocno w drugim sezonie, ale w głębi duszy jaram się jak dziecko, że kawałek polskiej kultury ( wiem, wiem, że uczesany pod zachodni pop, już wyluzujcie, inny nie będzie link:-) , jest wszędzie na świecie. Książki Andrzeja idą jak świeże bułki, a miejsce gdzie się narodziły jest wymieniane w pozytywnym kontekście. Wiele lat temu, kiedy ta przygoda się zaczynała mogłem o tym tylko marzyć.''
https://www.facebook.com/grandfathersteel/

>>>co, do praw ekranizacyjnych, to trzeba zrozumieć, że miliny dolarów za ten koncept, to w głowach spekuły się zrodziły, real jest taki, że platige przez 3 lata szukało kasy w stanach ( w polsce i europie nie robi się tak wysokobudżetowych filmów), szukali 30 mln usd, co znaleźli?
ano, netflixa i niejako stanęli pod ścianą, bo nikt się jakoś nie jarał na kinowy film o geralcie
do netflixa dziś, owszem przychodzą najwięksi, ale pod warunkiem, że nie znaleźli finansowania gdzie indziej!
przykładem może być scorsese ze swoim'' irlandczykiem''
a więc, mamy albo to albo figę z makiem! myślę, że platige i tak to się bardzo opłaci i nieźle się wypromuje na kilku sezonach
z kolei, konkurowanie z czołówka światową w temacie, nie rozleniwi ich tak, że spoczęli by na laurach, tak jak kiedyś myśleli, że są najlepsi w branży, a ta potrafi zaskakiwać: ''fatima'' i plajta projektu, pomimo częściowego finansowania, potem trzeba było zespół 40 grafików z projektu wyżywić i porobić...odpisy, ''adol'' też ich czegoś nauczył, pomimo, że ostatniego słowa nie powiedział
a, może krótka lista do oscara się szykuje?
>>>>> nie nazwałbym absurdem współpracy z netflixem!
kolejne sezony to większy budżet i zapewne większa marża za serwis, ale trzeba pojąć jedno: to nie hbo i grube miliony dolarów, tu są inne zasady i kropka.
>>> kto stawia znak równości platige= wiedźmin, ten się myli i powinien zrozumieć, że tak nie jest, albo też zmienić obiekt zainteresowań na inna spółkę np z branży oze, hehehe, tam wszystko jasne, a sky is the limit
obecnie pli robi obecnie tak wiele projektów, że myśli już nawet nad tzw outsourcingiem projektów: oni pozyskują zlecenie, robi zaufany podwykonawca, oni końcowy szlif i przytulają część marży - coś takiego możemy ew zobaczyć w raportach, jeśli skokowo wzrośnie sprzedaż, a marża lekko spadnie
dziś platige image to światowa marka i nie można z powodu zadymy na giełdzie mieszać jej z błotem
kto zna tak naprawdę pli?
zapewniam, że z tego forum to zaledwie garstka pisze sensownie i wie o co chodzi?
cały czas spółka jest nieodkryta i to poprzez inwestorów jak i dziennikarzy, ci ostatni to identyfikują wieśka tylko ze spółką kicińskiego!
a, co do inwestorów, ot weźmy takiego 1234, coś napisze, ale tak naprawdę to błądzi stawiając fałszywe tezy
np w sprawie kredytu >>> wyjaśniam więc, refinansowanie jest korzystne, gdyż pko daje nie tylko większą linię elastyczną, ale też niższe oprocentowanie! spółka platige image poza niecałym milionem euro - końcówka spłaty kredytu hipotecznego ( teren i budynki/siedziba), to w zasadzie ma wyłącznie tzw kredyt obrotowy, który wiąże się z jej bieżącą działalnością, po prostu zanim im zapłacą za kontrakt, wykładają kasę w dużej części z kredytu, ważna rzecz:
aby, uciąć pewne spekulacje: w poprzednim banku, z powodu odpisów i głębokiej restrukturyzacji spółka musiała poddać się pewnym rygorom wg prawa bankowego i znalazła się w tzw dep restrukturyzacji, limity linii musiały być niższe etc...
dziś, to wszystko wspomnienie, restrukturyzacja się powiodła i zaczęła zarabiać, tym samym w nowym banku już nie obowiązują jej tamte rygory, traktowana jet normalnie może korzystać z wyższej linii kredytowej
w kolejnych wynikach, w kosztach powinny być widoczne oszczędności z tego tytułu
cóż, moi inwestorzy... żyjemy w kraju 38 mln, ile mamy podobnych spółek co platige?
do tego od lat, na walnych, gdzie wiedzy u źródła można zasięgnąć.... nikogo z was nie widziałem, ech co, tu gadać, 2- max 3 osoby, szok....
ale, zarabiać na akcjach to się chce i to bez bólu, tak świadomie...
hehe, konkretna wiedza i fakty, a nie jakaś fałszywa i fejki z netu, mogą( choć, nie muszą) spowodować inwestora wyedukowanego tzw ''silne ręce''
>>>> ostatni czas, to jednak pasmo sukcesów w wykonaniu platige, a odpowiednia wycena też w końcu powinna tu zagościć, bo spółka buduje wartość jako grupa biznesowa
netflix?
czy, to sukces pracować z nim? oczywiście, że tak, gdyż pli to dziś oficjalny i certyfikowany vendor ( dostawca treści) giganta z los gatos, a to z kolei zobowiązuje do odpowiednio wysokich standardów, co przekłada się na kolejne intratne projekty, a te z kolei wkrótce powinny zaowocować przemyślanym i rentownym ip!
jakieś pytania?
ps> oj, jeszcze się nieźle dziwcie się jak zobaczycie unrela w wykonaniu spółki z warszawy....

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
PLATIGE -0,45% 10,95 2025-10-17 16:03:33
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.