Ambra (AMB) aktualizacja po Q3 2025/2026
Wczoraj wyszedł kwartalnik, przejrzałem i porównałem z moją wcześniejszą analizą.
Krótko:
Co potwierdza tezę:
9M zysk netto j.d. 43 mln zł (+11,4% r/r), EPS 1,70 zł. Trajektoria zysku wyraźnie się poprawia.
Dług netto oprocentowany spadł do 19,5 mln zł. To praktycznie czysta kasa - przy EBITDA ~104 mln to wskaźnik zadłużenia poniżej 0,2x.
Bezalkoholowe rosną +27,5% w Q3 i stanowią już 10,6% przychodów (rok temu 8,7%). Free Lubelski cydr na okładce raportu - lato 2026 będzie testem.
Czechy i Słowacja +24,3% w walucie lokalnej - odzyskują utraconą pozycję rynkową. Tego nie było widać wcześniej.
Akwizycja Old Polish Vodka (51%) za ~3,3 mln zł - wejście w premium spirytualia przez sieć Centrum Wina.
Nieruchomość w Bukareszcie sklasyfikowana do sprzedaży - oczekiwana cena 5,2–7,6 mln EUR wobec wartości księgowej 11,5 mln zł.
Potencjalny zysk 0,40–0,84 zł/akcję.
Co mnie martwi (i czego nie widziałem wcześniej):
Rumunia ostro w dół: -13,8% w walucie lokalnej. Klienci ograniczają zapasy, konsument słabnie. Rumunia to 15% przychodów — to nie jest margines.
Presja kosztowa się nasila: marża netto ze sprzedaży w Q3 spadła o 1,3 pp. Koszty operacyjne +5,9% (wynagrodzenia, logistyka, amortyzacja nowej linii). Zarząd otwarcie mówi o rosnących cenach owoców, materiałów i paliw.
Q3 strata netto -6 mln zł (głębsza niż -5,1 mln przed rokiem). Sezonowe, ale kierunek gorszy.
Wycena:
Przy 18,96 zł mamy P/BV ~1,09x (BV 17,44 zł), P/E na annualizowanym EPS ~8,4x, stopa dywidendy ~5,8%. Bilans jest mocny jak nigdy.
Moja wycena bazowa to okolice 21–22 zł, więc upside ~13% + dywidenda.
Konkluzja: Q3 raczej potwierdza niż podważa tezę. Kluczowe pytania na H2 to: (1) czy Rumunia się ustabilizuje, (2) czy uda się przerzucić koszty na ceny, (3) czy nieruchomość z Bukaresztu rzeczywiście się sprzeda po oczekiwanej cenie. Trzymam i obserwuję.
To nie jest rekomendacja, tylko moje prywatne przemyślenia.