Jak część z Was wie zapakowałem się wczoraj solidnie, a dziś jeszcze poprawiłem :)
Opieram się na analizie przychodów , marż brutto i zysków za 2014 r. oraz dane z 2015 r.
Postanowiłem podzielić się na tym forum taką oto tabelką własnej roboty. Jestem ciekaw, kto z Was jakie wnioski z niej wyciągnie?
link- 30 lipca Biuro DM BDM podało, że nie widzi uzasadnienia dla kursu powyżej 3 zł i szacuje w swojej ostatniej analizie, że akcje BYTOM powinny kosztować 2,7 zł, prognozując zyski w 2015 - 13 mln zł netto.
- 24 lipca DM Trigon prognozuje w 2015 r. prawie taki sam zysk 13,1 mln zł netto, ale wycenia akcje na 3,5 zł.
- DM PKO BP 6 sierpnia napisał Bytom silnie wczoraj zwyżkował, przełamując ostatnie lokalne maksimum, długą białą świecą. Tym samym, indeks zakończył kilkusesyjną korektę i powrócił do trendu wzrostowego. Minimalny zasięg ruchu należy szacować na 3,68 zł, ale prawdopodobnie kurs sięgnie 3,81 zł lub 4,02 zł, a w średnim terminie może i znacznie wyżej.
- DM BPS dziś podał, że szacuje, że w 3 kwartale BYTOM osiągnie przychód 34,6 mln zł i zysk netto 4,1 mln
Moje zdanie:Z wklejonej do tego posta tabelki wynika, że BYTOM w drugim kwartale którego wyniki dziś poznaliśmy całą różnicę w marży pomiędzy pierwszym kwartałem przeniósł na zysk. Tak samo było w roku ubiegłym. Zatem w kolejnych kwartałach wyniki powinny również zachowywać się analogicznie. Zatem w trzecim kwartale br. BYTOM powinien mieć przychód 33,5 mln zł (matematyka, proporcje) , marżę 18 mln zł i zysk netto 4 mln. W czwartym kwartale 39 mln zł przychodów, marżę brutto 22 mln zł i zysk netto 7 mln zł. Zatem w 2015 roku BYTOM zarobi netto 16,8 mln zł.
Kierując się znowu zasadą proporcji , wychodziłoby, że średnia cena jednej akcji dla rocznego zysku 13 mln zł netto podawana przez biura maklerskie to 3,1 zł ((2,7 + 3,5) / 2). Zatem przy zysku 16,8 mln wychodzi równiutkie 4 zł.