Forum Giełda +Dodaj wątek
Opublikowano przy kursie:  1,56 zł , zmiana od tamtej pory: -88,46%

Mój komentarz do ESPI

Piszę komentarz na szybko. Tak naprawdę nie zdążyłem jeszcze przeczytać całego planu połączenia, który ma kilkadziesiąt stron. Na pewno to zrobię do poniedziałku. Zacznę od tego, że największe niezadowolenie będzie tych osób, które kupiły akcje po to żeby sprzedać w momencie ogłoszenia planu przejęcia. Chodzi oczywiście o problem emisji. Osoby, które inwestują tu na długi okres czasu, jak ja, zwracają uwagę na bardzo dużą wycenę ICG.

Cytując:
„ - w odniesieniu do ICE CODE GAMES - wartość godziwa ustalona na dzień 1 grudnia 2020 r. w oparciu o metodę majątkową skorygowanych aktywów netto, natomiast do wyceny know-how i autorskich praw majątkowych do znaku towarowego zastosowano metodę Venture Capital z uwzględnieniem mnożników porównywalnych spółek.”

Wycena ICG to 117 mln zł (!!!). Kapitalizacja po emisji przy obecnym kursie wynosiłaby około 190 mln. Jest to więc zdecydowanie okazja inwestycyjna. I to mocna. Bazując oczywiście na wartości godziwej spółki.

Ale... ta nieszczęsna emisja. Bardzo duża. Myślę że wszyscy są zaskoczeni. Spekulacyjnie na rynek giełdowy może zadziałać negatywnie. Oczywiście w krótkiej perspektywie czasu. Szczególnie emocje mogą puścić u tych osób, które kupowały akcje po to, aby je sprzedać od razu po planie połączenia który miał być do końca lutego.

Pytanie dlaczego plan połączenia pojawił się tak wcześnie? Moim zdaniem gra nad którą pracuje to studio jest bardzo bliska ukończenia. Być może w przeciągu paru dni zobaczymy jakieś materiały co do „Projektu W”. Mówimy o grze AAA. Nawet jeżeli nastąpi krótkie załamanie to przy pokazaniu gry, kurs powinien nabrać wiatru w żagle.

Zobaczymy. Na plus wartość godziwa spółki. Na minus wielkość emisji.

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
ICECODE -2,70% 0,18 2026-05-05 13:02:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.