Mój punkt widzenia i powód dlaczego jutro zainwestuje w tą spółkę:
- zacznijmy od przeszłości, podstawowa sprawa, spółka nie jest zadłużona, a to oznacza, że jest dobrze zarządzana, wyniki z ostatnich kwartałów były niższe ze względu na “koszty związane z rozwojem kanałów sprzedaży”, doceniam, że spółka się rozwija i działa międzynarodowo,
- jeśli chodzi o wskaźniki, prawda jest taka, że wskaźniki możemy oceniać dopiero po wynikach za Q3, giełda dyskontuje przyszłość, obiecująca może być tutaj wysoka kapitalizacja,
- ilość akcji w obiegu, tutaj z jednej strony ogromny plus, akcji jest mało, około 15 mln, a to oznacza, że mamy ogromny wpływ na kurs akcji, pozostałe akcje są w posiadaniu dwóch właścicieli, szczerze nie martwiłbym się o jakąś nagłą “wyprzedaż”, więc ilość akcji to dla mnie dodatkowy atut,
- produkcja - na filmiku sprzed 2 lat widzimy kilka linii produkcyjnych, więc przekształcenie linii na produkcję płynów do dezynfekcji to żaden problem, spółka ma spore moce przerobowe, swoje soki sprzedają uwaga: w Niemczech, Holandii, Czechach, na Białorusi i Ukrainie, Litwie, Łotwie, Estonii, Wielkiej Brytanii, Mongolii, Iranie, a najważniejsze, chwalą się że są liderami na rynku w Stanach Zjednoczonych i Kanadzie, pytanie czy to jakikolwiek problem rozszerzyć swój eksport o płyny do dezynfekcji ? w czasach kiedy jest to jeden z najbardziej pożądanych produktów np. w Stanach Zjednoczonych gdzie epidemia ciąglę się rozkręca,
- kontrakty - tutaj wszyscy mają obawy, że to dopiero jeden kontrakt, ale dopatrzyłem się jednej rzeczy, lokalnie spółka już od kwietnia rozprzestrzeniała płyny do dezynfekcji, a więc dlaczego dopiero teraz zmieniła statut ? myślicie że zmieniłaby statut żeby sprzedawać swoje płyny tylko na terenie miasta ? szczerze wątpię i jestem pewny, że na jednej umowie się nie skończy,
- aktualnie spółka ma też kontrakt z siecią sklepów LIDL na sprzedaż swoich produktów, jest to bardzo dobra relacja, możliwe, że już w tym momencie płyny do dezynfekcji są dostarczane do sklepów i nie dowiemy się o tym z komunikatów spółki, bo będzie to na podstawie już istniejącego kontraktu,
- doszukałem, się też że spółka w 2013 roku współpracowała ze sklepami takimi jak: Netto, Biedronka, Piotr i Paweł, Tesco, Eurocash, Auchan, Carrefour, Lidl, polo, żabka, nie wiadomo czy na ten moment wciąż współpracują, chwalą się jedynie relacją z LIDL,
- ostatnia sprawa spółka dostała dofinansowanie z tarczy antykryzysowej w wysokości prawie 2 mln zł, myślę, że to pomoże w rozkręceniu sprzedaży na przestrzeni kolejnych miesięcy,
Wszystkie te informacje znalazłem na oficjalnej stronie firmy. Jest jeszcze kilka powodów i domysłów, które zostawię dla siebie.
Nikogo nie zmuszam do zainwestowania tutaj, przedstawiłem tylko swoją opinie i to co udało mi się znaleźć.
Pamiętajmy, że pandemia wciąż trwa i będzie trwać jeszcze minimum do końca roku, a w przypadku tej spółki to bardzo dobra wiadomość.