Forum Giełda +Dodaj wątek

Mbank okrada klientów

Jak to się robi w mBanku...

Mam konto w mBanku od wielu lat. Mam też kartę debetową, której używam tylko do wypłat z bankomatów. Nie wykonuję nią żadnych płatności w sklepach.
Za "nieużywaną" kartę trzeba płacić jakąś kwotę na miesiąc (nie interesowałem się), której to się unikało (znaczy była wliczona) gdy miało się wykupioną usługę wypłat ze wszystkich bankomatów (mBank umożliwia wypłaty darmowe tylko z niektórych, z tą usługą aktywną - z każdego w Polsce). Taka usługa to koszt 5zł/msc i miałem ją aktywną.

5 listopada w życie wszedł nowy regulamin, który to nakłada dodatkową opłatę w wysokości 4zł za kartę debetową, gdy w miesiącu poprzednim nie zrobiło się zakupów kartą za kwotę minimum 100zł.
Opłata jest pobierana w miesiącu następnym, gdy karta nie została wykorzystana do płatności na te min. 100zł.

W połowie listopada z konta "pobrane" zostały mi dodatkowo 4 złote, dlatego, że nie zrobiłem zakupów kartą w październiku za minimum 100zł.

Czyli regulamin zadziałał wstecz. Zostałem "skrojony" bezpodstawnie na kwotę 4 zł tytułem opłaty za kartę, która to została pobrana wraz ze wspomnianymi 5 zł za wypłatę ze wszystkich bankomatów (tę opłatę z kolei wnosi się z góry, na początku miesiąca - czyli za październik zapłaciłem na początku października).

Reklamacja została uznana od ręki, zostałem przeproszony i pieniądze wróciły po chwili na konto. Wszystko odbyło się w pełni profesjonalnie z konsultantem mLinii. Tutaj nie mam czego zarzucić.

Ale jedna rzecz nie daje mi spokoju. Bank jak się okazuje bezprawnie ściąga mi z konta 4 zł. Ja się kapuję po miesiącu, że coś jest nie tak. Zgłaszam reklamację, która jest od ręki uznawana.

Czy bez zgłoszenia reklamacji te pieniądze zostałyby mi zwrócone? Śmiem wątpić, bo reklamacja została zgłoszona dopiero po miesiącu. Ile jest takich osób, które nie zwrócą na to uwagi i nie złożą reklamacji (czyli nie dostaną zwrotu)?

Tak się dziś zarabia na nieuważnych?

Uważajcie w co inwestujecie!

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
MBANK 0,87% 1 159,00 2026-04-02 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.