Odezwała się moja ciekawska natura i skoro często na tym forum padały porównania Medinice do Scope Fluidics (choć nie wiem dlaczego, przecież to są dwa kompletnie różne światy) - to postanowiłem porównać ostatnie raporty tych spółek.
Oto wyniki:
Medinice (ICE) Scope Fluidics (SCP)
Gotówka w kasie 6,6 mln PLN 138,2 mln PLN
Zobowiązania 3,8 mln PLN 33,5 mln PLN
Runway (czas życia) 3-4 miesiące ~24 miesiące
Status komercyjny Due Diligence Certyfikat FAST + Badania USA + linia produkcyjna + Perella Weinberg
Kapitalizacja ~680 mln PLN ~360 mln PLN
Nie uważacie, że to finansowy absurd?
Popatrzcie na kapitalizację obu spółek i na ich bezpieczeństwo finansowe. Każdy dzień bez ogłoszenia nowej emisji zbliża ICE do bankructwa. Jeśli na kolejnym walnym ponownie nie pojawi się prof. Suwalski to ICE będzie miała kosmiczne problemy finansowe a w takich warunkach komercjalizacja nigdy dobrze nie wychodzi. Bez gotówki na koncie w ICE, każdy koncern chętny cokolwiek kupić od ICE poczeka cierpliwie na brak płynności ICE i kupi co chce za bezcen. To jest ogromne ryzyko niepowodzenia planów ICE. Zatem wszystko rozstrzygnie się pod koniec czerwca (walne z emisją). Poprzednie moje ciekawskie wpisy bezpardonowo atakowaliście, ale niestety póki co moje poprzednie obawy się spełniają. Zanim ponownie mnie zhejtujecie dopowiem tylko, że mnie tak jak i wam zależy na sukcesie ICE - ponieważ po sukcesie pojawią się pieniądze na rynku, pojawią się pieniądze w kieszeniach inwestorów, będzie kasa na zakupy innych spółek itp. itd. a na upadku ICE nikt nie skorzysta. Niestety póki co zagrożenia na ICE są ogromne. Co o tym myślicie?