Czytając komentarze wielu osób mam wrażenie że ludzie piszący tutaj w większości nie rozumieją giełdy. Te komentarze są o tyle niebezpieczne że wprowadzają w błąd przede wszystkim młodych ludzi którzy chcąc grać na giełdzie. Bez względu na spółkę na giełdzie rozsądny inwestor powinien kierować się zawsze jedną zasadą kupuj jak rośnie sprzedawaj jak spada (nie liczę tu oczyścicie naturalnych korekt mających miejsce po wzroście). Czytanie opisów naganiaczy na spadki lub wzrosty powoduje iż ludzie nigdy tak naprawdę nie nauczą się zarabiać. Ja sam zaczynałem inwestowanie na giełdzie kierując się tą zasada i dobrze na tym wyszedłem w ogólnym rozrachunku. Teksty lecimy na 40 czy spadamy na 5 nic nie wnoszą. Logika dla mnie jest prosta jeżeli spółka może wzrosnąć o 200% a spaść o 50% to ją kupuję bo ekonomicznie to ma sens i tyle. Najbardziej niepoważne są komentarze sprzedających po osiągnięciu 40% zysku iż zrobili dobrze bo sprzedali z zyskiem a to tak naprawdę był dopiero początek wzrostów. Jeżeli gdzieś stracę 50% nawet na dwóch spółkach to jeden dobry strzał i tak to odrabia z grubym zyskiem. Dla mnie nie ma różnicy pomiędzy faktem iż moglem zarobić 5 zł a zarobiłem 2 zł a tym iż moglem stracić 2 zł a straciłem 5 zł.
Teraz pozwolę sobie na kilka słów odnośnie Air. Ludzie którzy sprzedali za 4-5 zł chwalący się osiągnięciem 40 -80% zysku są przykładem minimalistów którzy nigdy nie zarobią na giełdzie większych pieniędzy bo cieszą się że coś zarobili. To nie sztuka zarobić 5 zł jak można 25 zł. Tak samo nie sztuka stracić 25 zł jak można 5. Pisanie o balonie odnośnie Air to już po po prostu szczyt bezczelności. 11 bit urosło z 2 zł na 10 zł Air z 3,50 na 9,30. Czyli tam 400% zysku a tu 170. Na new connect to jest nic. Ale nie mam tu nic do 11 bit bo uważam że tam nadal jest duży potencjał. Co do Air czas pokaże ale chyba będzie delikatnie mówiąc dobrze. Ci którzy pisali o ubraniu innych bo kupili za 5,6, 7zł sami sprzedając za te pieniądze nie powinni się udzielać ewentualnie wyciągnąć wnioski z prostej zasady nigdy nie sprzedawaj spółki która rośnie (korekty są nie istotne).
Pozdrawiam (szczególnie młodych inwestować) i życzę spokoju i rozwagi