Na Mirbudzie jestem od lat. Nie dla dywidendy, a dla wzrostu kursu. Oczywiście kurs rośnie m.in. z uwagi na politykę dywidendową. Fundusze lubią dywidendy, a jak pokazał zeszły rok fundusze pokochały Mirbud. Jednak jest tu umowa, że pierwsze 2-3 lata to dalsze budowanie pozycji. Gotówka w spółce jest potrzebna do startu w przetargach, nowych inwestycjach maszynowych, produkcyjnych oraz do dalszych akwizycji. Po zakupie Transkolu by podbijać rynek kolejowy czas na OZE i sieci przesyłowe. Tu mirbud też zapowiada rozwój działalności.
Jestem gotów poświęcić 10 czy 20 gorszy dywidendy w imię kursu na poziomie 40-50-80 zł za tę 2-3 lata. Wyobraźcie sobie portfel 12-16-20 mld i zysk 200-250-300 mln netto. Ba! Powiem więcej! Przecież Mirbud już od 4 lat może wypłacać po 50-70 groszy dywidendy. Za zeszły rok mogło to być 1,2 zł na akcję nawet. Tylko czy wtedy mielibyśmy 2,5-3 mld kontraktów kolejowych, których spodziewamy się w tym roku? Nie wiem czy wtedy kurs miałby pod co rosnąć.
Czy ktoś pisał na tym forum czemu nie dają 40-60-80 groszy? Nie! Każdy to rozumiał.
Dziś jak czytam wypociny troli gamoniowatych to się uśmiecham. Zawsze! Ale to zawsze ich aktywność pokrywała się z wzrostami. Śmialiśmy się nie raz z tego na forum. Dziś znów krzyczą…a w jakim momencie krzyczą? Gdy Mirbud jest na ATH :) Nie jestem oddał akcje za 10-12 zł i teraz chialby odkupić. Nie dziwie się. Też czasem się bawię małym pakietem i..zazwyczaj źle na tym wychodzę xD sprzedałem po 14…i żałuję xD
Ten Zarząd zawsze miał bardzo dobre wyczucie, umiejętności idealnego uniejscowienia spółki personalniei kierunkowo. Ufam, że wiedzą co robią.
A jak już nie raz było to mówione! Fundy nie wyszły by zarobić parę złotych. Weszły by zyskać krotność :)
Nie oddawajcie też akcji tym trollom co się produkują teraz na forum. Oni wiedzą, że gdy pojawią się realnie pierwsze kontrakty kolejowe to kurs odleci. Tak jak pisaliśmy przy konsolidacji na poziomie 11-12 zł i potem na 13,5 że to ostatnie chwile by tak tanio kupić to niedługo 15 z przodu będzie marzeniem.
A taka kumulacja gotówki w spółce tylko to potwierdza