Swagger to dobry i uczciwy człowiek, w trosce o portfele innych ostrzega innych "dobry doradca" który sam jeszcze miał akcje kilka dni temu, bo pewnie sprzedał i robi co może, żeby odkupić. Co się zmieniło przez te kilka dni, że taki aktywny się zrobił. Ja piszę o dawna i przedstawiam tylko twarde dane dot. wishlist, zatrudniania pracowników itd. wg swaggera to naganianie :) Swagger ma ból tyłka, że niektórzy z nas mieli "nosa" i odwagę kupić akcje taniej od niego - to czyni nas wg niego manipulantami, naganiaczami. Gratuluję logiki, do inwestorów 11 Bit czy CDR też masz pretensje, ze kupili akcje po 10zł? :)
Cytuję swaggera:
"UWAGA! zanim kupisz - pomyśl dwa razy." :)
"To jest giełda, tutaj nie ma żadnej gwarancji na sukces i różne scenariusze powinny być brane pod uwagę podczas podejmowania decyzji inwestycyjnej."
Dziwne, koleś który ma akcje ostrzega, hmmmm? :)
Czepia się mnie i innych o podawanie twardych danych, jakichś 5 letnich planów, metod wyceny itd. A kiedy je dostaje oczywiście wg moich wyliczeń czy chociażby porównania z innymi spółkami to mnie wyśmiewa. ( przykład Big Cheese studio, które wg analityków ma wycenę 150 mln a GSS jest znacznie większym sukcesem komercyjny od Cooking simulator - peak 3500, a GSS 12500 ) . Nie jestem analitykiem, ale poniższe wyliczenia są zazwyczaj stosowane w innych spółkach i z dobrym skutkiem pozwalały mi inwestować w w gaming w przeszłości.
Mamy mnożnik c/z dla branży, który średnio wynosi 15-20. Mamy w gamingu łatwość estymowania zysków na podstawie komentarzy na steam, co po zwala z małym marginesem błędu wyliczyć ilość sprzedanych kopii, po raporcie wiemy, że zysk z jednej kopii to ok. 14 zł netto po wszystkich kosztach, a więc z przyjęciem zachowawczej wersji mamy do końca roku zysk 5,6 mln ( osobiście zakładam sprzedaż 450 tys. kopii i zysk 6,3 mln ), co daje c/z przy obecnej kapitalizacji 14. Warto zauważyć, że ten zysk jest wypracowany za raptem 14 tygodni sprzedaży, premiera była 15.09.
Obecna kapitalizacja jak widać uwzględnia tylko zysk z tego roku i tylko z GSS, nie uwzględnia zysków z następnych kwartałów, dlc, portów na konsole i oczywiście innych gier. Wiemy, że w przyszłym roku na pewno będzie premiera WSS ( 157 miejsce na wishlist ) oraz Food Truck ( 174 miesce na wl ). Drago udowodniło, że ma kompetencje i know -how, żeby robić dobre gry, stworzyi hit za 450 tys. zł, istnieje duże prawdopodobieństwo, że kolejne gry będą również dobre, a może któraś zbliży się do sukcesu komercyjnego jakim jest niewątpliwie GSS.
Do przyszłej wyceny Drago należy wg mnie również zaliczyć stale rosnącą bazę klientów, społeczność i zasięgi, dzięki czemu zwiększa się szansa na lepszą sprzedaż następnych gier Drago.
O czym mam rozmawiać z typem swagger, skoro daje fakty w postaci linka, gdzie Drago szuka 6 specjalistów, czyli chcą zwiększyć zespół o 20% a manipulant napisał, że jestem naganiaczem i to jest informacja nie wpływająca na wycenę. AHA, czyli wg jego toku rozumowania, nie wyrabiają się z updatemi to źle i ma to wpływ na wycenę, ale gdy powiększają zespół to nie ma wpływu :) Dajce spokój, manipulant, który wyszczekany i ładnie wszystko ubiera w słowa. Tyle.