Forum Kredyty mieszkaniowe

kredyt na zlych warunkach

Bardzo prosze o porade.

Otoz rok temu zaciagnelam w Dombanku kredyt w wysokosci ok.407000zl
(ok 175 000 CHF) na 20 lat.
WAZNE: mieszkam i pracuje za granica a dom kupilam w Polsce (z mezem)

Oprocentowanie kredtyu zmienne na dzien sporzadzenia umowy wynosilo
5.19% a marza stala banku 3.05%.
Oprocentowanie wysokie bo po wyjechaniu z kraju spoznilam sie ze splata kredytu studenckiego , co zostalo zapiane w BIK
(chciac byc odpowiedzialna nie pozwolilam rodzicom na splate tej raty. Po zalozeniu konta w Ire za jedym zamachem splacilam calosc kredytu, ale w tym wypadku bycie odpowiedzialnym sie nie oplacilo ;)
Do wygasniecia tego zapisu w momecie pobierania kredytu zostalo mi
kilka miesiecy, jednak zalezalo mi na czasie (pierwszy urlop; musialam znalesc dom i zalatwic sprawy bankowe w 10 dni), wiec zgodzilam sie na taka wysokosc oprocentowania.
Teraz wyslalam zapytanie do BIK, ale jestem pewna, ze sprawa ulegla przedwanieniu.

Oczywiscie oprocentowanie wzroslo i to znacznie teraz wynosi kolosalne 6.89%
rata miesieczna 1353.48 CHF.
Splacamy miesiecznie bez zadnych zaleglosci wiecej bo w przeliczeniu 3600 zl- mamy stala prace i dobre wynagrodzenie tyle ze za granica.

W aneksie do umowy mam zapewniony brak oplat za wczesniejsza splate
kredytu.

I tu moje pytanie.
Co mam zrobic?
Renegocjowac warunki (a jak tak to na jakiej podstawie?, o co prosic?)
czy moze inny bank zapropponuje mi lepsze warunki, a jak tak to ktory? ( nie wszystkie chca dac kredyt osoba mieszkajacym na stale za granica...zwlaszcza ze kredyt splacamy od roku a nie 18 miesiecy)

Nie chodzi mi o to, ze raty sa za wysokie, lecz o to, ze nie chce byc stratna tylko dlatego, ze mieszkam za granica i nie mam na negocjacje tyle czasu co osoby mieszkajace w Polsce.

Na spotkanie z expertem tez nie moge sie umowic (chyba ze w Dublinie :) a o bankowoci nie wiem za duzo...wiem tylko, ze mam bardzo niekozystne warunki kredytu...i nie wiem co zrobic aby to zmieniec.

Bede w Polsce w marcu, pierwszy raz od zakupienia domu i musze wiedziec jakie zalatwic dokumenty (na miejscu w Irlandii) przez wyjazdem...co powinnam zrobic aby zmienic warunki umowy na bardziej korzystne (znowu mam na to niespelna 2 tyg.)

Wiem, ze to duuuzo pytan, ale juz nie wiem gdzie mam sie zglosic.
Potrzebuje porady a nikt ne chce mi jej dac, tylko dlatego, ze nie jestem na miejscu w Polosce.

Z gory dziekuje za porade
Alicja