Witam, pozwoliłem zadzwonić sobie na infolinie maklera PKO BP, co by rozwiać wszystkie wątpliwości.
Wypłata dywidendy miała mieć miejsce 2. grudnia, ale jak większość zauważyła przelew przyszedł dopiero dzisiaj. Winę za to nie ponoszą ani banki, ani spółka ASBIS, a KDPW (Krajowy Depozyt Papierów Wartościowych). Banki wypłaciły dywidendę po swoich kursach komercyjnych z dnia 3. grudnia (dzisiaj), np. w przypadku PKO jest to 3,89zł.
Oczywiście dywidendę należy rozliczyć osobno z Urzędem Skarbowym, bo nie została ona opodatkowana. Opodatkowujemy ją, po kursie NBP z dnia 01.12.2021, czyli 4,1051zł. Nie rozliczamy 19% z tego co bank przelał, tylko 19% z tego teoretycznie powinniśmy otrzymać.
Tak, więc osobiście zostałem wydymany na 21gr za akcję, ale nie jestem grubą rybą, nie jest to zawrotna kwota. Oczywiście mógłbym utworzyć subkonto walutowe i wówczas dostałbym dywidendę w dolarach. W każdym razie, nie podoba mi się fakt, że przewalutowanie nastąpiło po kursie z 3. grudnia. Jest jak jest... Co więcej różnica na kursie PKO do NBP w maju wynosiła 3,38%, natomiast teraz już 5,23%. Nie żalę się, post raczej ma charakter informacyjny.
A inne banki po jakim kursie przelały pieniążki?