Kilka słów mojego komentarza do dzisiejszej informacji.
Myślę, że rozpoczęcie realizacji przez Noctilukę projektu dla "Największego na świecie producenta i projektanta zegarków" przy współudziale Instytutu Fraunhofera (którego budżet liczony jest w miliardach Euro i który zgodnie z treścią informacji opracował wielokolorowy mikrowyświetlacz OLED, który zużywa najmniej energii ze wszystkich dostępnych na rynku) to bardzo przyszłościowa i rozwojowa sprawa.
Nie muszę chyba przekonywać, że popyt na superoszczędne wyświetlacze OLED, do stosowania w urządzeniach typu wearables, wydaje się pewny. Co jak co, ale w takim smartfonie, czy smartwatchu, jedną z najbardziej pożądanych cech (oprócz jakości wyświetlacza) jest jego czas pracy od jednego ładowania, do następnego.
Kolejna istotna sprawa - cytuję: "Prawa IP (ang. Intellectual Property) do opracowanego stacka OLED, formulacji tuszu i demonstratora należeć będą do Emitenta." Jest to bardzo korzystne dla spółki i w związku z powyższym, myślę że możemy założyć, że efekty tej współpracy będą znacznie wykraczać poza ramy tej konkretnej umowy i tego klienta.
W związku z tym, że cytuję: "Umowa R&D otwiera etap ścisłej współpracy Spółki z Partnerem, docelowo nakierowanej na opracowanie i wdrożenie przemysłowe opracowanych w ramach Umowy R&D rozwiązań w produktach końcowych Klienta" możemy w przyszłości spodziewać się ciekawych wdrożeń produktów Noctiluki. Celowo napisałem produktów, a nie tylko emiterów, bo "tusz zawierający autorskie emitery OLED Emitenta" to coś znacznie więcej niż tylko same emitery.
Warto również zwrócić uwagę, że trzy strony tej umowy, to podmioty Europejskie. Jest to szczególnie istotne w kontekście ostatnich zawirowań na rynkach międzynarodowych i obserwowaną tendencją wielu producentów do dywersyfikacji swoich łańcuchów dostaw i poszukiwania nowych dostawców w Europie, a nie w Azji.
Pozdrawiam akcjonariuszy :)
Ps. przypominam, że od niedawna w wątku spółki, ktoś posługujący się takim samym nickiem jak mój, pisze czasami jakieś niewybredne rzeczy na temat spółki, bez ładu i składu. Nie mylcie go ze mną. Mój adres IP zaczyna się na 217.153.