Witam wszystkich,
dzisiejsza sesja była odwróceniem z dnia ubiegłego. Tak jak pisałem wczoraj, przystanki będą. Ale to dobra okazja do uzupełnienia portfela. Któż nie lubi promocji. Ci którzy wpadli na pomysł zrobienia kółka, dziś odkupili akcje ale już o kilka procent mniej papierów. Dlatego sam nigdy nie robię kółek . Ale potrzebowałem kilku lat aby się tego nauczyć.
Dziś niewiele się działo. Pamiętajmy, że w short squizee nie chodzi by reagować na kurs na -4%, +5%. Gra idzie o wiele większą stawkę, dlatego w tym procesie jest ważne wystawianie 100+. A w pewnym momencie pojawia się po prostu wystrzał i wielokrotne równoważenie rynku. Warto prześledzić jak to wyglądało na Game Stop. Scenariusze są po prostu te same. Z tą różnicą że na JSW idzie to w trybie jakby się oglądało film na przyśpieszeniu. Przynajmniej takie jest moje subiektywne zdanie.
Należy pamiętać, że w biurach shortów trwają gorączkowe rozmowy, czy się poddać i szukać szczęścia gdzie dalej, czy próbować jeszcze coś pożyczyć. Moim zdaniem tutaj ponownie pasuje cytat z gwiezdnych wojen - " Ich opór jest daremny" .
Shorty aktualnie nie mają opcji bezbolesnego dla nich wyjścia. Są zapędzeni w kozi róg. Mogą się tam szarpać, ale to niczego nie zmienia.
Jeżeli dla kogoś po wzroście o 22%, bolesnym jest cofnięcie na -4%, czyli nadal +17% od początku akcji 100+ to powinien rozważyć lokaty gdyż GPW raczej nie jest dla niego.
Nalezy pamiętać, że aktualnie +23% można otrzymać na lokatach po około 5 latach ( zależy od oferty ). Tutaj zajeło to 8 sesji a sytuacja shortów jest nadal tragiczna. A dziś mamy już +23% łącznie. Ale oczywiście, nie zawsze się zarabia. Bo są przystanki w drodze do celu. Mój osobisty cel jest bardzo wysoki. Dla mnie osobiście, jeżeli wierzę w spółkę to nawet sytuacja bycia -20% niczego nie zmienia. Bo wiem gdzie jest cel. Z osobami które były weteranami GPW przewijała się zawsze jedna historia, jak się jest pewnym spółki, to się czeka do celu i to działa. A trzeba pamiętać, że ci którzy chcą odkupić spółkę tanio zatroszczą się o odpowiednie rekomendacje, o spamowanie psychologiczne na forach. To będzie trwało tak długo jak będą mieć z tego korzyści.
1.Shorty wczoraj sprzedawały znacznie niżej, niż to po ile odkupowały dziś. Na samej różnicy są około 2,5 % do tyłu. Poświęcili około 800 000 akcji by zbić o 4,8%, dziś wystarczyło 109 000 akcji by kurs wrócił do poziomu zamknięcia z poniedziałku. "Atak Kamikadze nie wyrządził absolutnie żadnych szkód, na pancerniku, a materiał z maszyny został użyty do wzmocnienia pancerza ".
Popyt jest duży. Chciałoby się powiedzieć olbrzymi. Ale tak jak pisałem wcześniej, duże portfele nie chcą podbijać kursu.To nie jest w ich interesie. Wolą skupować powoli i systematycznie. Takie portfele nie kupują dziesiątek tysięcy akcji, ale czasami około 1-2 mln akcji. , nieważne dla nich czy potrwa to miesiąc czy dłużej.
I takie zakupy nie są dla wielu absolutnie czymś dużym niezwykłym.
Jako ciekawostka, mapa lokalizacji kluczowych prywatnych klientów jednego z biur maklerskich przed 5 laty wskazywała największe zagęszczenie tych inwestorów w Konstancinie Jeziornej. A wiem że kilka osób z tych okolic żywiołowo interesuje się tematem JSW.
2.Dzisiaj część shortów prowadziła skup. Kto analizował, widział że stawiali niewielki "baton" na podaży, i wszystkie zlecenia na S, które nie pochodziły od nich - od razu odbierali. To ich standardowy mechanizm. Dokładnie odwrotność tego co robili przy spadkach. Zatem short odkupuje akcje , gdy tylko widzi wystawione przez kogoś innego niż on sam.
3. Sytuacja shortów z każdym dniem staje się coraz trudniejsza. Czas gra na korzyść inwestorów.
4. Istotny jest zasięg docierania z informacją o short squizee, sytuacja shortów pogarsza się z każdym inwestorem który dowiaduje się dowolnym kanałem na Youtube, FaceBook, fora, twitter.
5. Trolle. Zauważcie że trole ujawniają się w momencie silnych ataków. Wówczas natężenie jest duże, wręcz rekordowe. Osobiście uważam, że psychiczne nastawienie na GPW to podstawa. Kazdy powinien być świadom, że ich zagrywki psychologiczne mogą mieć wpływ na decyzje inwestycyjne. Przy czym decyzje podejmowane pod wpływem emocji, są przeważnie złe. Badania inwestorów potwierdziły, że inwestorzy najgorsze inwestycje podejmują gdy widzą negatywne emocje i komunikaty. Jeżeli ktoś wczoraj sprzedał wystraszony, to dziś zapewne żałuje tej decyzji. Pamiętać nalezy, że shorty kopiują gotowe teksty i wrzucają. Waszych odpowiedzi nawet nie czytają. Porównajcie proszę wczorajszy dzień do dzisiejszego. Pamietajcie że bshorty bedą udawały inwestorów, będą się starały podkreślać że są zwykłymi ludźmi i pisać ile to nie stracili etc, Nawet jak spółka rośnie, to oni piszą ile stracil i tracą. Tam się liczy ilość wypowiedzi.
Sugeruję nie odpowiadać na ich zaczepki. Wóczas ich wątek ląduje na górze. Nie jest to w interesie akcjonariuszy, by nawet durne wątki wyjaśniać. Niech tam piszą sami z sobą.
Jeszcze raz podkreślę, że techniki socjo-techniczne mają opanowane dobrze. Działają wedle zasady - kłamstwo powtórzone tysiąc razy staje się prawdą. Ich celem jest wywołanie strachu. A do odkupienia mają ponad 6 000 000 akcji. Przy aktualnych warunkach to jest niewykonalne finansowo dla nich.
6. Na forum jeden z użytkonkików uwielbia pisać o Bumechu. Zapomniał dodać, że podobno pewna kopalnia zerwała zaplanowane inwestycje, a inne szykują się do tego samego. Cóż,kopalnie w Polsce ograniczają inwestycje w węgiel kamienny, a Bumech może mieć spore problemy wiec życzę mu powodzenia. Wyjątkiej jest JSW które różne scenariusze bierze pod uwagę, bo na każdej tonie zarabiają ponad 300 zl na koksowym, a na koksie różnie ale około 500zł.
https://www.jsw.pl/biuro-prasowe/aktualnosci/artykul/wyniki-finansowe-za-pierwszy-kwartal-2024-r
KOKS : 1370 zł
WĘGIEL KOKSOWY : 1058 zł
Wczorajszy bardzo silny wzrost koksu w Chinach o 22% mógł wynikać z nowej serii kontraktów. Ale to doskonała wiadomość, bo oznacza że przemysł zaczyna dostrzegać ryzyko La Nina, i to rekordowo mocno zaczał wyceniać.
Tak jak wspomniałem, ja akcji JSW nie sprzedaję przez bardzo długi czas.
7. Polska zostanie objęta przez UE procedurą nadmiernego deficytu. Szanse na dywidendę rosną o 1 punkt bazowy :)
Z tego co wiem , w MF trwają prace nad polityką dywidendową. Założenia są bardzo korzystne, ale potrzeba czasu by weszły w życie. Natomiast powtarzam, że brak dywidendy jest wliczony w kurs. Należy nadal zakłądać że jej nie będzie, ale coś jest na rzeczy.
https://www.bankier.pl/wiadomosc/KE-uruchamia-procedure-nadmiernego-deficytu-wobec-Polski-8767638.html
8. Przed Sądem Okręgowym w Gliwicach wkrótce będzie rozpatrzy powództwo jednego z Akcjonariuszy JSW, w sprawie podział zysku z lat ubiegłych. Wielkie brawa dla tego Pana. Nie komentuję możliwych decyzji Sądu, należy poczekaj na rozstrzygnięcie.
Streszenia zeszłym dni ( znalazłem tylko kilka bo shorciarze tak spamują że cieżko dotrzeć )
https://www.bankier.pl/forum/temat_sesja-kamikadze-shortow-18-06-euklipides,66889455.html
https://www.bankier.pl/forum/temat_nic-sie-nie-zmienia-blokada-na-100-stan-z-piatku,66855673.html
https://www.bankier.pl/forum/temat_goldmansach-doskonala-wiadomosc-link,66839363.html
Powyższe nie są poradą inwestycyjną. A każda decyzja finansowa jest indywidualną decyzją inwestora i powinna być poprzedzona dogłębną analizą.