https://wykop.pl/link/7026647/miesiac-po-wydaniu-pierwszej-gry-na-steam-rezultaty-i-wnioski
jakis typ gierke napisal, ladnie pokazuje konwersje wishlista - sales, nawet w tak amatorskim produkcie, 0 marketingu.
to wezmy OM - zalozmy skromnie ze aktualna wishlista to 150k (a nie de facto 300k ktore jest), zalozmy ze polowa
chetnych sprzed 2 lat umarla albo zmienila zainteresowania (co wydaje sie mocno watpliwe, ale dobra).
wezmy konwersje x 6 w ciagu roku (slaba, przy ocenach powyzej 80% jest lepsza, i nie uwzgledniamy marketingu)
6x150= 900.0000 sztuk w rok x 25$ (zakladam minimum, na ks bylo 28$) = 22.5mln usd = 100mln pln.
w wersji EA, w pierwszy rok... naprawde, trolle, chcecie nam powiedziec ze kapitalizacja 50mln sie utrzyma?
i ze ma jakiekolwiek znaczenie czy gra wyjdzie w marcu czy w pierwszym/drugim tygodniu kwietnia?
ja uwazam, uwzgledniajac ze moje zalozenia sprzedazowe sa dosc skromne, ze mowimy o szansie na kapitalizacje 1mld
w ciagu roku, lub wyzsza jesli skonczy sie bessa (a kiedys sie w koncu skonczy)
tym samym podnosze swoj target z 400 na 800, tam sprzedam pierwszy 1k z posiadanej puli
zadziwia mnie ze tylko, i stad ten psot, ze ktos moze nie widziec potencjalu jaki tu drzemie i zamiast isc cos zarobic
zeby zainwestowac z szansa pomnozenia kapitalu w tak spektakularny sposob, woli siedziec i wypierdziac te rozne
slabe sfrustrowane teksty jakich tu pelno czytam >:>