Czuję, że wszystko drożeje, złoto, srebro, gaz, żarło, prąd.....nie prąd nie zdrożał, przyszedł mi rachunek i tyle samo mam do zapłaty, 350 zł miesięcznie, kurde coś się nie zgadza a dlaczego rachunek mi wysłali za 4 miesięcy a nie jak zawsze za 5 mies ? No tak, jednak zdrożał, tyko żeby suweren się nie zorientował, ma wierzyć w sukces.
Byłem na wyciecze w Polsce i kosztowała mnie 2 x drożej jak w drogiej Grecji, teraz już wiem dlaczego polscy turyści najeżdżają drogą Grecję.
Ach napiszę jeszcze taką ciekawostkę o prądzie
Jak wygląda sprzedaż uprawnień do emisji CO2 przez polski rząd w 2019 roku? Okazuje się, że tylko do 5.06.2019 r. Polska - za pośrednictwem Europejskiej Giełdy Energii - sprzedała praw do emisji CO2 za łączną kwotę 1,144 mld euro (tj. równowartość ok. 4,87 mld zł). Poniżej prezentuję statystykę sprzedaży uprawnień z poszczególnych miesięcy:
I'2019 - 202,072 mln euro
II'2019 - 178,556 mln euro
III'2019 - 192,373 mln euro
IV'2019 - 235,728 mln euro
V'2019 - 226,826 mln euro
VI'2019* - 108,143 mln euro
*stan na 5.06.2019 r.
Uwzględniając tak wysokie wpływy do budżetu nie powinno nas dziwić, że rząd Morawieckiego właśnie poinformował Komisję Europejską, że w 2020 r. nie planuje korzystać z możliwości bezpłatnego udostępnienia dla sektora energetycznego 49,52 mln uprawnień do emisji CO2 i chce je sprzedać na aukcjach organizowanych przez Europejską Giełdę Energii
Z jednej strony polskie władze krytykują europejską "politykę klimatyczną", która objawia się głównie poprzez funkcjonowanie systemu handlu emisjami CO2, a z drugiej strony - czerpią z tego systemu miliardowe zyski, stanowiące istotną część polskiego budżetu. Prawda jest taka, że poszukująca źródeł finansowania dla swoich obietnic przedwyborczych ekipa PiS bez cienia zawahania woli sprzedać uprawnienia do emisji CO2 i otrzymać za nie cenne miliardy, zamiast bezpłatnie przekazać je polskiemu sektorowi energetycznemu, który takich uprawnień potrzebuje jak tlenu.
Szkoda tylko, ze Misiewicze sprzedawali te uprawnienia po ok. 10 euro a dzisiaj mieli by 3 mld Euro zamiast jednego. Od sprzedaży znają się a od myślenia już nie.
Chciałem zainwestować PGNIG-e, szoruje po dnie ale już BOŚ mnie uprzedził i dał nową rekomendację na historyczne minimum czyli 4,5 zł. Zastanawiam się dlaczego i już wiem, przecież nasz prezydent Trump przylatuje, znów nam sprzeda gazu za ponad 300 $ za 1000m3. A cena rynkowa 200 $. W takim razie żadne przedsiębiorstwo tego nie wytrzyma, skreślam tą spółkę na dobre.
Może Orlen? Monopolista, szczelne granice aby nikt państwa nie oszukał od czasu do czasu rekordowe ceny, marże na produkcie to i zysk jest, tylko ta dywidenda 3 % czyli niewiele wyższa od inflacji, którą GUS podaje. Ale jak to Obmajtek prezes Orlenu zachwalał, rekordowa dywidenda w historii orlenu ale czy na pewno ?