Witam wszystkich kolegów i koleżanki też.
Zgodnie z tym co poprzednio pisałem spodziewam się dalszych spadków Netii
i dlatego nie posiadam w tej chwili jej akcji, natomiast obserwuję uważnie to co się dzieje dookoła. Pokażę wam na przykładzie jak można ocenić siłę trendu ( korekty)
spadkowego. Już wsześniej wspominałem o tym, że wykres ten jest niezwykle harmoniczny i można z niego czytać dosłownie jak z książki.
Dla tych co to chcą wiedzieć coś więcej o giełdzie załączam ten przykład:
30.09.2009 zaczyna się ostatnia fala wzrostowa. Poproszę teraz o pociągnięcie na wykresie (np na Stooq.pl znajdziecie analizę techniczną) dziennym od dolnej lini młota
(wykres świecowy) do szczytu wykresu linii, łączącej te dwa punkty. Następnie (cały czas wykres świecowy) od szczytu 5.04 do 4.35 i znowu do 4.70 i teraz do prawdopodobnego dna tej formacji czyli do 4.08. Jest to przykład formacji XABCD. Nie jest to całkiem dokładnie G 222 ale formacja jest bardzo harmoniczna ponieważ
Spadek od szczytu wynosi 0,69 i stanowi on 0,654 poprzedniego wzrostu, który wyniósł
1.22. Nastepnie 0,69 X 500 da nam 4,70, a spodziewany ponowny spadek to 0,69 x 0,886. Nie chcę się tu specjalnie rozpisywać nad tą formacją, ponieważ mniemam, że większość zdecydowana i tak n ie bedzie wiedzieć o co chodzi (ale jak zwykle namawiam do nauki), natomiast poziom 4,08 - 4,09 jaki wyznacza opisana przeze mnie formacja stanowi bardzo silne wsparcie i tu możemy mieć oczywiscie jedną z dwóch możliwości
czyli na dwoje babka wróżyła. Wykres Neti może więc przebić wspomnianą strefę i tym samym powiedzieć nam wyraźnie, że jednak trend spadkowy jest nadal bardzo silny, lub odbić się i zmienić kierunek na północ. To co możemy wywnioskować z takiej strefy oporu jest dla nas inwestorów nieocenione, przekazuje nam rynek w ten sposób kluczową informacje o jego sile oraz zachowania się tych akcji w najblizszych dniach.
Pozdrawiam
Chodzik Księżycowy