Forum Giełda +Dodaj wątek
Opublikowano przy kursie:  36,45 zł , zmiana od tamtej pory: 32,98%

Integer jak JSW. Gorzej już nie będzie.

Sytuacja z Integerem jest bardzo, bardzo prosta. Były rozdmuchane nadzieje, na które sam się dałem nabrać w okolicach 290 zł za akcję (!). Na szczęście szybko zauważyłem, że to tylko mrzonki i piękna wizja, a zadłużenie i nierentowny biznes to niestety rzeczywistość. Udało mi się sprzedać w porę, z akceptowalną stratą.

Ciągle obserwowałem ITG, szczególnie w ostatnim czasie i podczas tego pierwszego, pamiętnego wystrzału z 6 października 2016 wszedłem w Integera z około 20% całego portfela. Ryzykownie, wiem, ale spodziewam się tutaj sytuacji analogicznej do JSW. Wszystko, co złego miało się stać, już się stało.
Teraz odcięli przesyłki listowe, zrobili odpisy, zrestrukturyzowali firmę i (niestety, PR-owo bardzo źle) zwolnili część pracowników. Brzoska wrócił za stery,  a paczkomaty hulają aż miło. Teraz tylko trochę czasu i dopracują dobry model, który pozwoli im zarabiać dobrą kasę. Spytajcie dzieci (jeśli sami nie korzystacie) ilu rówieśników i znajomych zamawia do paczkomatów. To jest strzał w 10, tylko niestety strategia była kulawa i zadłużenie było zbyt wysokie. Sama usługa jest genialna w swojej prostocie.

Dzisiejsza sesja mnie tylko utwierdza w przekonaniu, że gorzej już nie będzie, a to najlepszy moment na ładowanie akcji do koszyka, i to na długi termin. Oczywiście dziś (obecnie ~+9%) nie dokupię, ale na pewno za dzień, dwa będzie minus kilka % i to będzie dobra okazja, żeby dołożyć tam trochę grosza. Jeśli spadłoby niżej, niż 29 zł, to oczywiście moja teoria trafia do śmietnika, ale od tego są stop-lossy i wszyscy wiemy, że bez nich ani rusz, bo na giełdzie nie ma nieomylnych.

Powodzenia.

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
INTEGERPL 0,04% 48,47 2017-05-24 16:49:45
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.