Radzę poszukać innych spółek na NC, które jeszcze nie odpaliły. Powtarza się sytuacja z 2009-2010, znacząca ilość spółek z rynku NCIndeks zrywa się do lotu. 3 stycznia wystąpił silny sygnał zakupu - biała świeca Marubozu na wykresie tygodniowym i pomimo niewielkich drgań odczuwamy siłę rozpędu.
Są tego plusy i minusy. NCIndeks rośnie na końcu hossy (mało osób o nim mówi) ale rośnie najsilniej. Można najwięcej zarobić w krótkim czasie ale i stracić jak się kupi w niewłaściwym momencie.
Wiele spółek rośnie w podobny sposób - najpierw okres konsolidacji a potem 3-4 sesje i wzrost o 100%. Ludzie się boją kupować, nie ma jeszcze euforii, warto teraz iść na zakupy ale z umiarem. Można kupować spółki już rosnące ale lepiej poszukać tych, co mają jeszcze zimne wykresy - są w trendzie bocznym.
Wczoraj tak wystartowała przed zakończeniem Module Technologies (LSH). Warto obserwować Igorię (IGT), czy przebije poziom 0,30, który jest silnym oporem ale i wsparciem.
Ciekawie wyglądają Boruta Zachem (BRU) - daje analogiczne sygnały jak Infra (IFA) - tą sprzedałem za wcześnie, bo typowałem, że osiągnie 0,60 i się skorekci a tu poszło na 0,90. Wtedy jednak cały rynek nie dawał jeszcze sygnałów. Chciałem dokupić ale nie zdążyłem i pociąg odjechał. Ale zysk 100% w 2 miesiące nie jest zły nawet grając za 10-20 tys zł na spółce można sobie zarobić. Za większe kwoty nie warto, bo trudno wyjść z waloru.
Obserwujcie HorniGold (HRL) bo też daje sygnały do odpału.
Nie namawiam na granie na żadnej spółce, można się bawić w typowanie, zdobywać doświadczenia i wykorzystywać w przyszłości.
Cykl na NC będzie trwał do początków kwietnia, potem może być głębsza korekta lub koniec trendu.