Forum Giełda +Dodaj wątek
Opublikowano przy kursie:  0,14 zł , zmiana od tamtej pory: 128,57%

Informacja odnośnie kupowania obligacji po 30%

W związku z tym, że na forum wywiązała się dyskusja między mną a Zxc z wysuniętą propozycją Zxc, iż chce sprzedać obligacje na co moja (spontaniczna) odpowiedź była, że mogę kupić ale za 30% - efektem tego jest inna propozycja (na maila) sprzedaży obligacji Marki za kwotę bliską 30% nominału (nie od Zxc ale od innej osoby)

1. informuję, ze nie przeprowadzam skupu obligacji Marki po 30%.
2. Jedyną transakcją jaka ew. dojdzie do skutku będzie ta na 16 obligacji za 5 tys, którą złożył mi jeden z obligatariuszy.

Jednocześnie z racji, że nie jest moim celem kupowanie obligacji po 30% ceny nominalnej (w większych ilościach) w sytuacji gdyby ktoś chciał zapłacić więcej niż 5 tys za 16 obligacji to jestem jak najbardziej za tym by ta osoba, która się do mnie zgłosiła uzyskała więcej. Najzwyklej potencjalny kupujący niech odezwie się na forum bankiera a sprzedający z pewnością się odezwie, bo jak mnie poinformował czyta forum (ze swej strony nie pośredniczę w niczym aby była jasność a chodzi tylko o to by osoba chcąca sprzedać uzyskała jak najwyższą cenę (wyższą niż 5 tys za 16 obligacji, które ma pewne u mnie dlatego ew. kontakt wyłącznie bezpośrednio takich osób))

Tak przy okazji zarząd Marki oraz Kowalczyk powinni zrozumieć, iż w nowych warunkach układu nie może być karencji. Karencji (obiecanki o spłacie w późniejszym czasie) spłaty tutaj już nikt nie zaakceptuje. Redukcja jak widać jest akceptowalna ale muszą być zaproponowane dwa warunki.
1. kwartalna wypłata odsetek - po np. wcześniejszej redukcji zamiennej na akcje - czyli odsetki od 50% wierzytelności (gdyby redukcja była na 50%) ale bez karencji czyli odsetki wypłacane praktycznie z biegu
2. kwartalna spłata kapitału - w odpowiedniej kwocie ale też bez karencji

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
MARKA 0,00% 0,32 2025-11-25 11:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.