Wchodzac tu od 80g r -1.05 wchodziłem z perspektywą zwrotu po roku 200% i osiągnięcie 3 zł. Jednak po tym co się stało po pubikacji raportu i po dzisiejszyc informacjach zastanawiam się na zostanie tu nawet na 5 lat. z perspektywą zwrotu min 1000 %, jednak z obnizeniem rocznej perspektywy na max 2 złote. Same dzisiejsze informację uważam za bardzo pozytywne, przedewszyskim dla inwestycji długoterminowej. A wymysły naganiaczy to można między bajki włożyć. Po pierwsze niektórzy poeci piszą, że skup akcji powodować musi zniżkę kursu. Mniej akcji przy tej samej kapitalizacji to wartość księgowa rośnie i żadne wasze czary mary tego nie zmienią. Po drugie zwiększajać nominał z 1 na 10 spowoduje zwiększenie płynności a nie jej zmniejszenie. No rozumiem, jakby miało w obiegu zostać kilkaset tysięcy papiera ale wciąz będzie go jakieś 3-4 mln. i spadek o jeden grosz z 10.00 zł to będzie spadek tylko 0.1 % a nie jak obecnie odrazu 1 % zresztą jęśli nawet w obrocie zostało by mało akcji i zmniejszyło by to płynność to znaczy że nie może to rosnać wtedy? To popatrzcie na CFI czy swego czasu na LPP, . Snucie wizji że oto po scaleniu nastąpić ma jakiś dodruk to szkoda nawet komentować, bo to tylko fantazja naganiaczy. Zresztą puki co też na razie z tym scaleniem i skupem to fantazja. Jak wyjdzie oficjalny komunikat że przegłosowali to na takich i takich zasadah wtedy dopiero zaczna się prawdziwe tasowania. Dopuki tego komunikatu nie będzie obstawiam wzrosty ale z dużymi korektami taki mini tręd zrostowy, ale że spekuła ostro tu papier trzyma to będą bujać. W większości spółek po informacji o skupie akcji kurs nie na stałe ale idzie w górę, po informacji o splitach równie, a tu dwie tego typu informacje więc nie wiem jakim cudem ma to być odebrane przez rynek negatywnie? Wiem wiem, znajdą się głosy tych którzy już ponizej 1 zł i boją się wejść licząc że jeszcze coś grosza skubną niżej lub boją sie że kurs za szybko wystrzeli więć wypisują głupoty.
Dzisiejsze infa świadczą o jednym, Wiekszościowi chcą mieć więcej procentowo dla siebie, bo po skupie procentowo zwiększą się ich udziały. Więc możliwe jest że w przyszłości myśli się o jakiejś sporej corocznej dywidendzie, ale to tylko moje gdybanie. równie dobrze może chodzić właśnie o to by poprzez skup ustalić pewne minimum cenowe co zapobiec ma zbytnim odstraszaniem inwestorów przez spekulację spółdzielni. Co jak co dlatego sądze że tutaj już większościowi myślą o poważnych zyskach dopiero za te 3-5 lat więc w skali roku myśle że tak w okolicę 2 zawędrujemy najdalej o ile jakies bardzo dobre infa wczesniej nie przyjdą ze spółki, Dlaczego wcześniej liczyłem na 3 złote z prostego powodu bo tyle było rok póltora roku temu a ffirma od tego czasu stale sie rozwija a nie zwija. Ostatnie wzrosty przed raportem z tych 80 gr na 1,30 zł to to niy jakeś wielkie ubieranie było? Przecież przez ostatnie 2 lata wielokrotnie dotykało zarówno 80 gr jak i skakało ponad 2 złote, więc dwa złote w perspektywie roku to praktycznie konieczność.
Więc zanim struktura akcjonariatu ostatecznie się unormuje , a spółka skonsoliduję już porządnie nowe aktywa to sądze ze to właśnie tak jeszcze 2-3 lat może się pobujać 70-80 gr do 2,50-3,00 zł. Dopiero po tym czasie jak zaczna się zyski z nowych projektów i kontraktów to polecimy już na 100 zł oczywiście uwzględniajac wcześniejszy resplit. Jednak najlepsze długoterminowo jest to, że mają tego jokera w postaci projektu programu przyspieszajacego wunajdywanie leków. Oczywiście brzy to obecnie trochę jak S-F , jednak czy polakw nie stać na wynalezienie rewolucyjnych wynalazków? A któw wynalazł niebieski laser, czy najtszy najlepszy grafen Jednak jesli nawett uda się napisać taki program to daleka droga do wprowadzenia go w życie pod własnym szyldem , jednak i to jest możliwe a wtedy to za 10 lat będzie drugie LPP. Mało akcji w obiegu a jednak warta 10k :-)
To wszystko tylko mażenia, jednak miałem tu zostać minimum rok i wciąz tyle conajmniej zamierzam , a póżniej się zobaczy czyczy starczy mi 100-150% czy czekam na pierwszy 1000% 5 lat.