Kulczyk Holding, firma kontrolowana przez Jana Kulczyka, sprzeda funduszowi Innova Capital 63 proc. akcji Pekaesu, jednej z największych firm logistycznych w Polsce. Biorąc pod uwagę środowy kurs akcji notowanych na GPW (12,19 zł), taki pakiet był wart ponad 234 mln zł. Na razie nie wiadomo, ile wynosi faktyczna wartość transakcji. Biorąc jednak pod uwagę, że Innova Capital przejmuje nad Pekaesem kontrolę, za kupowany pakiet zapewne zapłaci premię, która powiększy wartość transakcji.
Coś takiego znalazłem datowane na lipiec. Wiemy że w momencie transakcji kur wynosił około 13 zł . Jeżeli faktycznie innova musiała zapłacić premie to można domniemać że 15 zł było minimum . Dziwi mnie jedynie że nigdzie nie ma oficjalnej informacji . Nie wiem też czy to zgodne z przepisami GPW. Następną sprawą jest wezwanie . Jeżeli przekroczą 66 % to będą musieli ogłosić wezwanie na pozostałe walory .
Dużo pytań i możliwości .
Najważniejsze jednak jest to że jak INNOVA gdziekolwiek wchodzi to 100% w rok albo dwa lata murowane . Dlatego te 2 dychy powinniśmy zobaczyć jeszcze w tym roku .
Super zachowanie kursu w ostatnich tygodniach przy tak wielkim dramacie rynku pokazuje jak silny jest ten walor .