Porównałem aktualną wycenę HMI w stosunku do wyceny rynkowej 5 deweloperów (Develii, Dom Dev., Atal, Lokum, Echo).
Wziąłem pod uwagę: kapitalizację/aktywa, c/wk, c/z - tworząc zagregowany współczynnik (w ustalony przez siebie sposób - żadna to tajemnica, ale za dużo pisania) i wyszły mi ciekawe rzeczy:
Develia wyceniana jest 1,86 raza wyżej niż HMI
Atal 1,83 raza wyżej niż HMI
Dom Dev. 2,60 raza wyżej niż HMI
Lokum 1,24 raza wyżej niż HMI
Echo 1,43 raza wyżej niż HMI
Srednio "rynek" 1,79 raza wyżej niż HMI
cena zrównująca (oczywiście wyłącznie zgodnie z moimi założeniami) wycenę HMI z "rynkiem" = 32 zł * 1,79 = 57 zł.
Wniosek płynie dla mnie jeden: nie mamy tu do czynienia ostatnimi miesiącami z żadną "pompą", tylko stale następuje w miarę spokojne urealnianie wartości/wyceny firmy. (W końcu główni też kupują nie bez powodu).
Jeżeli chodzi o rynek deweloperski - moim zdaniem 2 lata dobrej koniunktury - ograniczona podaż (było mniej pozwoleń) wywinduje ceny zapewniając godziwą marżę, a popyt się obudził (kr 2% i powolne obniżki st% ponoć od września23).
HMI powinno być w kwestii wyników w tym roku "silniejsze od rynku" bo mamy teraz żniwa po ubiegłorocznej posusze.
Ogólnie mało kto wierzy we wzrosty, bo ostatnio "trochę" urosło - i bardzo dobrze.
Wskaźniki na koniec roku wg mnie przy aktualnej cenie: c/wk - 0,85, c/z - 1,6. Oczywiście to tylko moje przewidywania nic nie warte.