Wczoraj pozbyłem się akcji ORLEN - wyrzuciło mnie na stoploss ale skasowałem pokaźny zysk. Moje przewidywania na przyszłość - zapowiada się zmiana trendu długoterminowego - przy trwałym przełamaniu okolic 75 PLN. Obawiam się też wchłonięcia mocno zadłużonej Grupy Azoty przez Orlen co zapewne będzie mocno negatywnie odebrane przez rynek. Może stąd zwolnienia w Radzie Nadzorczej, które nie chciały akceptować politycznych, niekorzystnie ekonomicznie decyzji. Fundusze Shortujące zajmują coraz większe pozycje na PKN, CCC, Żabka itp. Myślę, że trend będzie dotyczył całej GPW bo po podatku bankowym ciężko będzie o wzrosty WIG20. Dodatkowo negatywnie będzie ciążyć zadłużenie Państwa i presja na cięcia w budżecie, których żaden rząd na pewno nie zrobi. Więc docelowo wzrost inflacji i wzrost obsługi zadłużenia. Ja wskakuję w nieruchomość, która wydaje się bezpieczną przystanią na najbliższy czas.
Nie wiem czy tak będzie bo to giełda i jest nieprzewidywalna ... ale taki scenariusz nakreśliłem i pod niego zamknąłem wszystkie pozycje na GPW.
Powodzenia