Dnia 2022-12-14 o godz. 06:17 ~ce napisał(a):
> Podczas dzisiejszej sejmowej Komisji Infrastruktury pojawił się przedstawiciel Ministerstwa Finansów. Branża budowlana realizująca inwestycje na kolei, nadal
Prace nie są łatwe, ze względu na samą kwotę finansowania na poziomie 80 miliardów i z tego około 35 miliardów to środki UE wraz ze współfinansowaniem krajowym.
A ponad 44 mld to finansowanie krajowe, na które obecnie poszukujemy pokrycia.
Mamy pewne rozbieżności z Ministrem Infrastruktury.
Minister wskazuje wyłącznie na budżet,
a nasza strona postuluje finansowanie z takich źródeł jak np.
długoterminowe kredyty inwestycyjne oferowane np. przez EBI – dodał Wiceminister Skuza.
My regularnie w związku z uzależnieniem od środków unijnych wpadamy w takie sytuacje – stwierdził Rafał Leszczyński Prezes KZN Bieżanów.
niech żyje unia niech żyje nam !!!!!!!!!!!!!!!
Komputerowe systemy sterowania ruchem kolejowym to nie są byle jakie systemy. Co ja mam powiedzieć pracownikom w przyszłym tygodniu przy okazji wigilii? Jaka jest perspektywa na rok 2023, że co będą zwolnienia?
Co ja mam powiedzieć wysoko wykształconym programistom, którzy mają masę ofert pracy z rynku z innych branży? Żeby poszli do innej branży?
To grozi tym, że za chwilę będziemy grzebać nasz polski przemysł – stwierdził Artur Marcinkiewicz, Prezes Kombud S.A. – Ja mam kartkę, która jest ciągle biała.
Ja nie mam co zapisać. Nie mam konkluzji z tego dzisiejszego spotkania – zakończył.