Witam Serdecznie,
Mam takie pytanie odnośnie tego czy ktoś z Szanownych Forumowiczów mógł by mi powiedzieć co jest bardziej wygodne kiedy korzysta się z usług biur księgowych.
Jako, że właśnie wstępuję na ścieżkę prowadzenia własnego biznesu - jak na razie z kontaktu ze strony zmęczonej życiem pani z urzędu skarbowego dowiedziałem się, że za każde moje pomyłki wzywany będę do swojego urzędu.
Swoją działalność ze względu na miejsce zameldowania i posiadany lokal (mieszkanie) rejestruję w małej miejscowości w zachodniopomorskim (tu też będzie mój właściwy urząd skarbowy), natomiast działalność usługową ze względu na większe możliwości odnośnie znalezienia klientów wykonuję we Wrocławiu, czyli odległość około 400km.
Zdecydowałem się na korzystanie z usług biura księgowego,
jednak nie wiem w jakim miejscu powinienem znaleźć sobie biuro księgowe? To może wynikać z tego że nie wiem jakie są moje obowiązki jako klienta takiego biura prócz dostarczenia aktualnych faktur. Nie wiem też czy biuro księgowe jest upoważnione do składania comiesięcznych deklaracji, czy to ja muszę wysyłać ten dokument do urzędu skarbowego.
Czy jest jakaś różnica czy biuro miałbym zawsze pod ręką, żeby dostarczać im dokumenty, tyle że może daleko od miasta gdzie jest urząd skarbowy, w którym będę składał deklaracje? czy też lepiej mieć biuro księgowe w mieście gdzie jest mój właściwy urząd skarbowy a przesyłać do niego faktury pocztą?
Jeśli ktoś z Forumowiczów mógłby się podzielić swoimi wskazówkami w tym temacie to będę bardzo wdzięczny.
Pozdrawiam,
Marcin Prolejko