Forum Forex +Dodaj wątek
Poniżej przedstawiam naniesiony na wykres możliwy rozwój sytuacji na następny tydzień. Cel ostateczny jest zgodny z moimi założeniami. Zamieszczam tą graficzną prognozę by podkreślić parę ciekawych spostrzeżeń i poddać rozważeniom innych forumowiczów. Jest to jedynie szablon i nie sugerowałbym się owymi poziomami.

link

Trochę obserwowałem Edka i inne waluty zwracając większą uwagę na geometrię trendu. Zauważyłem kilka miejsca na wykresach falek które nie tylko były symetryczne względem siebie ale też proporcjonalne (może nie idealnie ale jednak).
Wydaje mi się że obecnie jesteśmy w takiej sytuacji.
Wyrysowałem więc poszczególne falki przyjmując poziom 1,12 za oś symetrii. To oznacza ni mniej ni więcej że każdy z punktów oznaczonych tą samą literą na wykresie jest oddalony o dokładnie tą samą odległość pips od poziomu 1,12, przy czym długości fal opisanych kolejnymi następującymi po sobie literami są identyczne. Tak że odcinek pomiędzy poziomem A->B (niebieski) jest idealnie równy odcinkowi A->B żółtemu itd.
Żeby to zobrazować gdybyśmy kartkę z tym kanałem złożyli 2 razy na pół to poziomy przy tych samych literach by się idealnie nakryły :).
Powyższe było założeniem wyjściowym, dopiero po rozrysowaniu wszystkich falek okazało się że całkiem ładnie wpisują się one w poziomy zniesień Fibo oraz wsparcia i opory.
Jest to coś czym chciałem się tu podzielić wybiegając poza standardowe kreślenie. BTW, ponieważ do poziomu 1,12 jeszcze nie dotarliśmy, to co się stanie w tym rejonie jest troszeczkę większą tajemnicą, nie mniej ten układ punktów H wydaje mi się najbardziej prawdopodobny.
Jeżeli w pon czy wt okazałoby się że polecimy od razu na 1,1084, to również będzie to zgodne z przedstawionymi założeniami symetrii :D.
Nie muszę chyba dodawać że podstawowym założeniem powyższego wariantu jest złamanie poziomu 1,12 :P
Pomijając już powyższe na razie największym zagrożeniem dla spadków jest to że mogą wyrwać się do góry by poprawić szczyt w okolicy 1,1485 co nie oznacza że do korekty nie powrócą

Pozdrawiam
JB
  • EUR/USD Autor: ~JohnnyBdead
  • Re: EUR/USD Autor: ~werty